Közélet

Egy év alatt megduplázódott az orosz milliárdosok vagyona

Egy év alatt 62-ről 101-re emelkedett az orosz milliárdosok száma. Ahogy korábban is, a listát a nyersanyagra alapozott vállalatok tulajdonosai vezetik, de egyre több milliárdos kerül ki az internetes, és a technológiai vállalatok tulajdonosai közül.

A Forbes a napokban publikálta a leggazdagabb oroszok listáját, amelyen nem csupán mennyiségben, hanem minőségben is történet változás. Az olajmágnások mellett egyre több az internetes vállalatokban érdekelt kerül fel a listára. Egyebek mellett a 99-dik helyen szereplő, 49 éves Jurij Milner, a Mail.ru csoport tulajdonosa. A vállalat a világ legnagyobb közösségi oldalának, a Facebbok-nak is tulajdonosa, 2010-ben pedig a legsikeresebb orosz tőzsdei bevezetésként könyvelték el a londoni börzén. Jurij Milnernek mindössze 50 ismerőse van a Facebookon, de az egyiket történetesen Mark Zuckerbergnek hívják.

A leggazdagabb oroszok listáján azonban továbbra is a nyersanyagmágnások dominálnak, akik vagyonuk jó részét a kilencvenes években szerezték. A második generáció pedig azon üzletemberek csoportja, akik majdhogynem a nulláról kerültek a leggazdagabbak közé.

A leggazdagabb orosz továbbra is Vlagyimir Lizin, a Novolipezk (NLMK) acélóriás tulajdonosa. Vagyona egy év alatt 52 százalékkal 24 milliárd dollárra emelkedett. A második helyen 18,5 milliárd dolláros vagyonnal Alekszej Mordacsov áll, aki a Severstal acélkonszern tulajdonosa, s 15 százalékban birtokolja a német TUI utaztatási vállalatot. A harmadik helyen Mihail Procsorov áll, aki szintén a színesfémiparból szerezte vagyona jó részét, de a Polyus Gold befektetési házon keresztül a pénzügyi szektorban is tevékeny. Procsorov 2009-ben megvásárolta a New Jersey Nets NBA csapatot.

2010 legnagyobb győztese az 57 éves Aliser Usmanov, aki a magyar sajtóban legtöbbször az Arsenal 15 százalékos tulajdonosaként került be. Usmanov fém és távközlési érdekeltségein keresztül szerzett vagyona 7,2-vel 17,7 milliárd dollárra nőtt, amellyel az ötödik helyet szerezte meg.

Az Egyesült Államok és Kína után Oroszország legvagyonosabbjai halmozták fel a legtöbb pénzt a világon: a 100 leggazdagabb orosz összvagyona 432 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 297 milliárd dollárral.

milliárdos olajmágnás Procsorov Mordacsov Orosz Lizin acélipar
Kapcsolódó cikkek