Közélet

Orbán: Aki feladja az igazságot a jólétért, egyiket sem érdemli

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivistát Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban. Orbán elmondta: mi magyarok a történelem során megtapasztalhattuk, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli és végül mind a kettőt elveszti.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, Vlagyimir Bukovszkij neurofiziológusnak, emberi jogi aktivistának, a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásért tett erőfeszítéseiért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta – írja a Kormány.hu.

A kitüntetési ünnepségen Orbán Viktor elmondta: Vlagyimir Bukovszkijtól azt tanulhattuk meg, hogy a kommunizmus volt az emberiség történetében az egyik legnagyobb tragédia, ezért nem ünnepelhetjük eléggé a végzetét.

Mi magyarok a történelem során megtapasztalhattuk, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli és végül mind a kettőt elveszti. Az igazság a demokráciában is védelemre szorul, hiszen apátia és anarchia fenyegeti, ezért szükség van olyan tiszteletreméltó emberekre, mint Vlagyimir Bukovszkij, akik példamutatásukkal felráznak minket – tette hozzá a miniszterelnök.

Vlagyimir Bukovszkij köszönetet mondott és úgy fogalmazott: megható, hogy egy olyan országban veheti át ezt a kitüntetést, amely 1956-ban példát mutatott a kommunizmus elleni harcban.

Az Országgyűlés a Magyar Köztársasági Érdemrendet a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére alapította.

jólét miniszterelnök Orbán Viktor Magyarország igazság kitüntetés demokrácia kommunizmus középkereszt
Kapcsolódó cikkek