Közélet

A legambiciózusabb tervet mutatta be London

A fejlett országok legambiciózusabb emisszió-csökkentési célját jelentette be a brit kormány. London arra vállalt kötelezettséget, hogy 2025-re 50 százalékkal mérsékli a szén-dioxid-emisszió mértékét az 1990-es szinthez képest. A vállalás kötelező érvényű, mivel azt jogszabályban is rögzítik.

A cél teljesítéséhez szükséges lépéseket októberben véglegesíti a kabinet. A bejelentést komoly vita előzte meg, ugyanis George Osborne pénzügyminiszter, illetve a közlekedési tárca vezetője – az üzleti élet több szereplőjéhez hasonlóan – úgy vélte: a vállalás komoly versenyhátrányt okozhat a brit gazdaságnak. Kompromisszumos megoldásként a vállalás részéve tették azt, hogy a kormány 2014-ben felülvizsgálja a célkitűzést, annak függvényében, hogy az EU-ban miként alakulnak az emissziócsökkentési célok.

A jelenlegi, kötelező érvényű uniós célkitűzés azt mondja ki, hogy az EU-ban 2020-ra 20 százalékkal kell csökkennie az emissziónak az 1990-es szinthez képest. Chris Huhne szerint a brit vállalás elősegítheti, hogy az unióban megegyezés szülessen arról, a 2020-as vállalás 30 százalékra nőjön. A londoni bejelentést ebből adódóan lelkesen üdvözölte Connie Hedegaard, az EU klímaügyi biztosa.

Korábban London mellett Párizs és Berlin is a mellett érvelt, hogy az EU növelje 30 százalékra a 2020-ra vonatkozó kibocsátáscsökkentés mértékét. Ezzel szemben más tagállamok – köztük a következő fél évben az uniós elnökséget ellátó Lengyelország – csak akkor támogatnák e cél kitűzését, ha az EU-n kívüli más fejlett országok is ekkora mértékű vállalást tennének.

Cameron döntött

A kormányon belüli viták erősségét jelzi, hogy sajtóértesülések szerint végül David Cameron kormányfő szava döntött abban, hogy az ambiciózus vállalást elfogadja a kabinet. A miniszterelnök nem hátrálhatott ki az ügy mögül, ugyanis a tavalyi választási kampányban arra tett ígéretet, hogy a „legzöldebb” brit kormányt vezeti majd.


kibocsátás szénd-dioxid EU brit emissszió
Kapcsolódó cikkek