Közélet

A NASA bebizonyította, hogy Einstein zseni volt

A NASA nyilvánosságra hozta Gravity Probe B elnevezésű, hat éven át tartó küldetésének eredményeit, amelyek igazolták, hogy Einstein térelhajlásról szóló elmélete igaz.

A NASA műholdjai Einstein relativitáselméletének fontos eredményeit igazolták. Einstein szerint a gravitáló testek körül elhajlik a tér és az idő, az elhajlást pedig a forgási tengely határozza meg. Az űrkutatási hivatal küldetése során a GP B műhold giroszkópjai pontosan az IM Pegasi csillagra irányozták a műholdat, a tudósok pedig figyelték az esetleges elmozdulást.

Einstein elméletében azt állította, hogy a tér is az idő összefüggő szövetet alkot, amely "besüpped" a Föld alatt és az összes többi égitest is követi ezt a térelhajlást. Ha az elmélet téves lenne és a Föld nem hatna ki a tér-időre, akkor a giroszkópok helyzetet változatlan maradt volna. Csakhogy a misszió hat éve alatt a tudósok apró, de észrevehető elmozdulást regisztráltak, ami igazolta a legendás fizikus elméletét.

Francis Everitt, a Stanford Egyetem professzora szerint a jelenséget úgy kell elképzelni, mintha a Föld mézbe merült volna. Ahogy a bolygó kering a Nap körül, a méz felcsavarodik rá a tengelye mentén – ez történik a térrel is. Everitt az Engadget tudósítása szerint leszögezte: a NASA ezzel Einstein két legfontosabb tézisét igazolta és ez alapvetően meghatározza az asztrofizika fejlődési irányát.

 

 

einstein küldetés NASA giroszkóp misszió tér-idő műhold tér hajlik
Kapcsolódó cikkek