Közélet

A "Porschegate-ért" nagy árat fizethet Strauss-Kahn

Valószínűleg nagy hibát követett el az IMF jelenlegi vezetője, leendő francia elnökjelölt, amikor hagyta, hogy egy 100 ezer eurós Porschéban lefényképezzék.

Most már szinte biztosnak tekinthető, hogy 2012-ben Dominique Strauss-Kahn indul majd Nicolas Sarkozy ellenfeleként a francia elnökválasztásokon. Ugyanakkor a Guardian beszámolója szerint komoly politikai hibát követett el az IMF vezetőjének formálódó kampánystábja, amikor hagyták, hogy Strauss-Kahnt egy Porschéban fényképezzék le. A franciák körében csak DSK becenéven ismert szakember hónapok óta igyekszik meggyőzni a közvéleményt arról, hogy nem a globalizáció nagy játékosait képviseli, most viszont egy 100 ezer eurós Porschéban láthatják, amint kigördül 4 millió eurós párizsi penthouse-ból, milliomos felesége oldalán.

Sarkozy csapata igen megörült a ballépésnek és tömegével terjednek az interneten a szóviccek és egyéb tréfák. Olyannyira, hogy még Strauss-Kahn szocialista párttársa, SégolÈne Royal kénytelen volt megkérni híveit, hogy ne terjesszenek Porschés vicceket. A helyzetet csak súlyosbította, hogy Franciaország hétfőn emlékezik meg François Mitterand szocialista elnök hatalomra lépésének harmincadik évéről. A legendás miniszterelnöke jelszava "csendes erő", amit a köz "csendes Porschéra" alakított át Strauss-Kahn számára.

A helyzet kényes, hiszen Strauss-Kahnt tekintik Sarkozy egyetlen igazi kihívójának. A legfrissebb közvélemény-kutatáskor DSK 23 százalékkal vezette a jelöltek versenyét és a jelenlegi elnököt még a szélsőjobboldali Marine Le Pen is megelőzte 17 százalékkal, Sarkozynek pedig csak 16 százalék jutott. DSK, a volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár és jelenleg az IMF vezetője nehéz meccs elé néz, hiszen erényei (jártasság a globális gazdaságban, elnöki kiállás, pénzügyi szakértelem) egyúttal hátrányai is lehetnek, tápot adnak ugyanis azoknak akik hangsúlyozzák, hogy Strauss-Kahn nem igazi szocialista.

2007-ben SégolÈne Royalt választották elnökjelöltté a szocialisták vele szemben, most egy másik kihívóval, François Hollande-dal kell szembenéznie. Hollande, volt szocialista pártvezér meglepetésszerűen szállt versenyben és igyekszik a nép emberének beállítani magát Strauss-Kahnnal szemben. Egy felmérés szerint a szocialisták közül Hollande-ot tartják a leginkább hasonlónak Mitterand-hoz. Viszont mellette nem áll egy milliomos médiasztár-feleség. Anne Sinclair sokat tett férje imázsáért azzal, hogy könyvet jelentetett meg műgyűjtő családjáról, ezzel azt hangsúlyozva, hogy a pár vagyona az ő örökségéből és nem Strauss-Kahn keresetéből származik.

elnökjelölt szocialista IMF Sarkozy elnök Porsche Strauss-Kahn
Kapcsolódó cikkek