Közélet

Elég 1 forint támogatás és minden ellenőrizhet az ÁSZ

A Transparency International Magyarország (TI) tegnap levélben fordult parlamenti képviselőkhöz és az adatvédelmi ombudsmanhoz az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat szerinte problémás rendelkezéseivel kapcsolatban, melynek általános vitája ma zárul a Parlamentben.

A korrupcióellenes szervezet egyrészről kifogásolta, hogy a jogalkotási törvény megkerülésével benyújtott törvényjavaslat szerint az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználását, hanem az akár 1 forintos támogatásban részesülő szervezetek teljes

A TI állásfoglalásában problémásnak tartja a 2011. január 1-től hatályos rendelkezés átvételét, miszerint nem csak a közpénzből származó források, támogatások és felhasználását ellenőrizheti az ÁSZ, hanem amennyiben a kedvezményezett szervezet az államháztartásból támogatásban vagy ingyenes vagyonjuttatásban részesül, gazdálkodási tevékenységének egésze ellenőrizhető.

Ezáltal ha egy társadalmi szervezet vagy egyház akár csak 1 forintot is kap az állampolgárok személyi jövedelemadójának részükre felajánlott 1százalékából, úgy az ÁSZ ezen szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti és az ellenőrzés során gyakorlatilag minden adatukhoz hozzáférhet. Ez azt jelenti, hogy több mint harmincezer civil szervezetnél és majd kétszáz egyháznál vizsgálódhat szinte mindenre kiterjedően az Állami Számvevőszék.

A javaslat ezen felül azt is lehetővé teszi, hogy a számvevő a személyes adatot tartalmazó dokumentumokba, adatnyilvántartásokba betekintsen, legyen szó akár olyan nyilvántartásokról, melyekből a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdekképviseleti szervezeti tagságra vonatkozó különleges személyes adatok kiderülnek. Amennyiben pedig az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó, valamint a bűnügyi személyes adatokról van szó a civil szervezet vagy egyház nyilvántartásában, úgy azokat a számvevő „ellenőrzés lefolytatása céljából átveheti és kezelheti”.

Az ellenőrzés megfelelő és egyértelmű kereteinek biztosítása érdekében a TI javasolja, hogy a törvényjavaslat mondja ki, hogy – a korábban hatályos jogszabályi megoldást követve – az ÁSZ kizárólag a felajánlott 1 százalékok, illetve célzott állami támogatások (például pályázatok, normatív támogatások) felhasználását ellenőrzi célzottan a közhasznú szervezetek teljes gazdálkodásának ellenőrzése helyett.

ÁSZ állami számvevőszék százalék Transparency International ellenőrzés szja
Kapcsolódó cikkek