Közélet

Szigorít az EU - Viszlát, szabad határok?

A jövőben a jelenleginél jóval könnyebben állíthatják vissza a vízumkötelezettséget harmadik országgal szemben az EU tagállamai, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság erre vonatkozó, minap bemutatott javaslatát.

A brüsszeli tervezet az uniós vízummentességet élvező mintegy 40 ország közül elsősorban a Nyugat-Balkán államait érinti. Több nyugat-európai ország ugyanis az utóbbi időben arra panaszkodik, hogy jelentősen megnőtt a térségből érkező menedékkérők száma azóta, hogy a szerb, macedón és montenegrói állampolgárok 2009 decembere óta vízum nélkül léphetnek be a közös határellenőrzést alkalmazó schengeni unió területére.

A szabad beutazás lehetőségét kihasználva például tavaly közel 18 ezer, zömében roma és albán nemzetiségű szerb állampolgár kért menedékjogot az EU-ban. Több mint hatezren Német- és Svédországban, míg 2200-an Belgiumban nyújtották be kérelmüket. Tavaly decemberben Hollandia és Franciaország csak úgy járult hozzá Albánia és Bosznia-Hercegovina felvételéhez a vízummentes országok körébe, hogy ígéretet kaptak a mostani brüsszeli javaslatban foglalt intézkedés bevezetésére – írja az EuObserver.

A Brüsszel által benyújtott tervezet értelmében a tagországok abban az esetben kérhetnék a vízummentesség gyors felfüggesztését egy harmadik országgal szemben, ha onnan hirtelen, jelentős menekülthullám érkezik, vagy ugrásszerűen megnő a megalapozatlan menedékkérelmek száma.

A tagországok valójában jelenleg is visszaállíthatják a vízumkötelezettséget, azonban ennek megvalósítása a mostani szabályok szerint akár évekig is eltarthat. A tagországok továbbra sem dönthetnének önállóan a vízum visszaállításáról, annak bevezetése az Európai Bizottság jóváhagyásától függne. A javaslatot az uniós belügyminiszterek júniusi ülésükön tárgyalják meg.

Balkán Schengen határellenőrzés tagország vízumkötelezettség
Kapcsolódó cikkek