Közélet

A német kormány gratulált az Orbán-kabinetnek

A szerdán közzétett - az MTI berlini irodájához is eljuttatott - nyilatkozatban Guido Westerwelle méltatta a június 30-án véget érő magyar elnökségi munkát, és hangsúlyozta: "Gratulálok Magyarországnak sikeres első uniós elnöki tevékenységéhez."

Westerwelle kiemelte: az bővítési politikája iránti különleges magyar elkötelezettségnek köszönhető, hogy közvetlenül küszöbön áll a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások lezárása.

A magyar elnökség elismerést érdemel, mert az Európai Uniót kihívások idején irányította - mutatott rá a német külügyminiszter. Guido Westerwelle ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az unió közvetlen szomszédságában az elmúlt hat hónapban forradalmi átalakulás ment végbe. Ezzel egy időben az adósságválság okozott izgalmakat az unió számára - fogalmazott, hangsúlyozva: "A magyar elnökség irányításával az Európai Unió meggyőző válaszokat talált ezekre a kihívásokra."

Westerwelle kiemelte: az unió új irányokat szabott az európai szomszédsági politikának. Ezáltal pedig lehetővé vált, hogy a jövőben a szomszédságában zajló demokratikus változások motorja legyen - tette hozzá.

A német külügyminiszter a magyar elnökséget méltató nyilatkozatban hangsúlyozta továbbá: az Európai Tanács az elmúlt héten új alapokra helyezte az euróövezeten belüli gazdasági kormányzást. Ezáltal pedig megteremtette a közös valuta további erősítésének egyik fontos előfeltételét.

 

 

westerwelle német külügyminiszter kormány EU-elnökség
Kapcsolódó cikkek