Közélet

A Nézőpont szerint optimisták vagyunk és egyetértünk a kormánnyal

A kormányváltás előtt minden második megkérdezett gazdasági hanyatlást prognosztizált a következő év távlatában (az emberek mindössze 37 százaléka remélte ennek ellenkezőjét). Ma a magyarok 54 százaléka optimista a következő 12 hónappal kapcsolatban – állítja a Nézőpont Intézet.

Az összes megkérdezett 66 százaléka szerint növelni kell az állami arányát Magyarországon, ezért hasonlóan magas támogatottság övezi a MOL részvénypakett visszavásárlását (60 százalék tartja jó döntésnek), ezzel is biztosítva a további ilyen irányú kormányzati döntéseket.

Tízből nyolcan helyeslik, ha az állam a tartósan munkanélkülieket állami beruházásokon közmunkára kötelezi. A kérdésben nincs szignifikáns különbség korcsoportok, településtípus és pártszimpátia szerint. Meglepő azonban, ha gazdasági aktivitás szerint vizsgáljuk a válaszadók véleményét. Ugyan az aktív keresők és a rokkantnyugdíjasok 83-84 százaléka támogatja a közmunkaprogramokat, a „segély helyett munkát” kormányzati irányt a munkanélküliek 78 százaléka is jogosnak véli - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

A megkérdezettek 54 százaléka helyesli, hogy a 65 év alatti, korkedvezményes nyugdíjellátást élvező rendőröket munkába állásra kötelezi a kormány.

korkedvezményes nyugdíj rokkantnyugdíj Nézőpont munkanélküli Mol
Kapcsolódó cikkek