Közélet

Könnyebb nyugdíj a világ végén

Magyar szempontból az Ausztráliával és Új-Zélanddal aláírt megállapodások tekinthetők a tegnap zárult Ázsia–Európa külügyminiszteri találkozó (ASEM) és a kapcsolódó kétoldalú tárgyalások legkézzelfoghatóbb hozadékainak.

Az ötödik kontinenssel kötött szociális biztonságról szóló egyezmény fő eleme, hogy hazánk és Ausztrália kölcsönösen lehetővé teszi majd a nyugdíjak folyósítását, így az idősek könynyebben hozzá tudnak jutni illetményükhöz. Lehetővé válik a nyugdíjra jogosító szolgálati idők összeszámítása, és ez alapján az ellátások arányos megállapítása.

Az egyezmény elsősorban az egymás országaiban munkát vállalókat, valamint az Ausztráliában élő magyar származású, magyar szolgálati időt szerzett személyeket érinti, és a Külügyminisztérium szerint összességében rendezi az ausztráliai, mintegy 80-100 ezer fősre becsült magyarság nyugellátásának kérdését. Hiányossága, hogy nem terjed ki az egészség- és balesetbiztosítás koordinációjára.

Martonyi János külügyminiszter tegnap bejelentette azt is, hogy munkacsoportot hoznak létre a magyar–ausztrál befektetési és kereskedelmi kapcsolatok élénkítése érdekében. A Világgazdaság azon kérdésére, mikor áll fel ez a csoport, konkrétan mi lesz a feladata és milyen célokat tűznek ki elé, Martonyi nem tudott válaszolni. Annyit közölt, hogy nem bizottságról, hanem informális csoportról van szó.

A magyar külügyminiszter azt is közölte, hogy bár szeretnék újranyitni a sydney-i főkonzulátust, erre csak akkor kerülhet sor, ha azt a büdzsé engedi. Mind Martonyi, mind Kevin Rudd külügyminiszter megjegyezte, hogy kölcsönösen támogatják egymás pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára. Magyarország idén aspirál a 2012-13-ra szóló posztra, míg Ausztrália jövőre szeretné megpályázni a 2013-2014-es időszakra érvényes tagságot.

Új-Zélanddal is megállapodást kötött a kormány: ennek haszonélvezői elsősorban a kalandvágyó fiatalok lesznek. A Working Holiday Scheme elnevezésű kétoldalú egyezmény ugyanis évente száz-száz magyar és új-zélandi, 18-35 év közötti fiatalnak teszi lehetővé, hogy a másik országban folytatott tanulmányuk során kedvezményesen vállalhassanak munkát.

Martonyi Ausztrália konzulátus Sydney ASEM egyezmény nyugdíj
Kapcsolódó cikkek