Közélet

Német bérek - Csak a fodrász és a postás keres többet keleten

Húsz évvel Németország egyesülése után még mindig óriási a különbség az ország nyugati és keleti felének bérszínvonala között. A kelet-németországi munkavállalók átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet nyugati társaiknál.

Több mint húsz évvel Németország több évtizedes különválását követő egyesülés után is egy keleti dolgozó akár 33 százalékkal is kevesebbet kereshet nyugati kollégájánál. Átlagosan 17 százalék az ország két része közti bérkülönbség – idézi az egyik munkaerőpiaccal foglalkozó alapítvány felmérését a német Bild.

A kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a keleti országrészben dolgozó fodrászok 2 százalékkal többet visznek haza átlagosan, mint a nyugatiak. A lap szerint ez a foglalkozás tipikusan az alacsony jövedelmi kategóriába tartozik Németországban, amely szintén az alacsony keleti bérszínvonalat jelzi.

A legnagyobb különbség a fémmegmunkálók között mutatható ki: a keleti dolgozók 33 százalékkal kevesebbet visznek haza nyugati kollégáiknál. A száz vizsgált hivatás közül egyedül két esetben mértek magasabb fizetést keleten, mint nyugaton: a már említett fodrászok 2, a levélkihordók pedig 4 százalékkal többet visznek haza keleten.

A kutatás vezetője a lapnak úgy nyilatkozott: a bérkülönbségek elsősorban strukturális okokból adódóan nem tudtak kiegyenlítődni az elmúlt években. Mindemellett Kelet-Németországban kevés nagyvállalat működik, s a tapasztalatok azt mutatják, minél kisebb egy cég, annál kevesebb a fizetés.

egység Németország bér különbség kelet dolgozó nyugat 1991
Kapcsolódó cikkek