Közélet

Kitennék Schengenből a gyenge láncszemeket

Ha a schengeni térség bármely tagállama öt napnál hosszabb időre kívánja visszaállítani az útlevél-ellenőrzést a belső határokon, Brüsszelhez kell engedélyért folyamodnia – áll az Európai Bizottság tervezetében. A javaslat egy másik fontos eleme szerint akár fel is függeszthetnék azon államok schengeni tagságát, amelyek nem tudják megfelelőképpen védeni a külső határokat.

A Financial Times birtokába került javaslatcsomagot várhatóan szeptemberben terjeszti elő a bizottság. Ezek szerint szigorú feltételekhez kötnék a belső határokon történő ellenőrzést. Az ideiglenes intézkedések időtartama nem haladhatná meg a fél évet, és 30 naponta kellene felülvizsgálni azokat. A bizottság természetesen magának szeretné megtartani a vezető szerepet az engedélyezésben, esetlegesen a tanáccsal együttműködve hoznák meg a döntést.

A schengeni egyezmény 1995-ös életbelépése óta ez lenne az első alkalom, hogy szigorítanák az emberek és áruk szabad mozgásának szabályain. Ez azért történhet meg, mert az arab világból megindult menekülthullám miatt európai szintű vita alakult ki a határok átjárhatóságáról. Az év elején egymást követő felkelések idején főleg Tunéziából, majd Líbiából több tízezren indultak útnak az elsősorban Olaszország irányába. A nyitott határokat kihasználva sokan Franciaországba és az EU más tagállamaiba utaztak tovább. Az ennek nyomán kialakult heves vitát Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök azzal zárta le, hogy közös levelet küldött José Manuel Barroso bizottsági elnöknek, amelyben kérték, hogy a bizottság tegyen javaslatot a schengeni egyezmény módosítására.

A tervezet elkészült, de a bizottság már most arra számít, hogy számos tagállam – köztük épp Franciaország is – ellenezni fogja a javaslatot. Sarkozy ugyanis a tervezetben szereplőnél jóval szélesebb mozgásteret szeretne azokra az esetekre, amikor „kivételes körülmények” esetén egy-egy tagállam ideiglenesen visszaállítaná a határellenőrzést. A francia álláspontot osztja számos északi ország is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Sarkozy határ észak-afrika Schengen Franciaország ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek