Közélet

London: az olimpia lehet a zavargások vesztese

A kifosztott üzletek tulajdonosai mellett a kevesebb mint egy év múlva kezdődő londoni olimpia lehet a fő vesztese az utóbbi napok angliai zavargásainak, amelyek Londonon kívül már több más nagyvárost is érintenek. A rendbontások miatt holnap rendkívüli ülést tart az alsóház, tegnap éjjel pedig már 16 ezer rendőrt vezényeltek ki az érintett londoni kerületek utcáira.

Az üzletek fosztogatásával, illetve autók felgyújtásával kísért zavargások azután törtek ki, hogy a londoni Tottenham városrészben a rendőrök lelőttek egy 29 éves afrokaribi származású férfit. A rendőri intézkedés elleni demonstráció csapott át rendbontásba szombat éjjel, amely aztán a következő napokban London más negyedeire (Hackney, Newham, Ealing, Lewisham, Croydon), illetve Anglia más városaira (Birmingham, Liverpool, Nottingham, Bristol) is átterjedt. Az észak-afrikai felkelésekhez hasonlóan a randalírozó fiatalok közösségi internetes oldalakat, illetve a Twittert használják fel a rendbontások megszervezéséhez.

Eddig több mint ötszáz embert, zömében fiatalt vettek őrizetbe, akik közül már közel hetvenet el is ítéltek. A zavargásoknak már halálos áldozata is van: tegnap belehalt sérüléseibe egy 26 éves férfi, akit autójában lőttek le Croydonban. A hétfő éjjeli londoni összecsapásokban 44 rendőr, illetve 14 civil sérült meg.

A kormányfőhöz hasonlóan szintén a nyaralását megszakító Theresa May belügyminiszter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy vízágyúkat vetnek be a randalírozókkal szemben. Ez azért lenne rendkívüli, mert ezt az eszközt Észak-Írországon kívül még sosem használták Nagy-Britanniában. A belügyminiszter nem zárta ki azt sem, hogy esetleg a katonaságot is bevetik a rend helyreállítása érdekében.

Theresa May egyben megvédte azt a kormányzati célkitűzést, hogy a következő négy évben a megszorítások jegyében több mint harmincezer rendőri állást szüntetnek meg. Szakértők a mostani események tükrében azonban a rendőrségi leépítésre vonatkozó tervek átgondolását tartják szükségesnek, ugyanis a kormány megszorításai miatt jövő tavaszra a társadalmi elégedetlenség fokozódására lehet számítani.

A rendőrségi leépítés annak a megszorító csomagnak a része, amelyet a 11 százalékos költségvetési hiány lefaragása érdekében fogadott el a brit kabinet. A második világháború óta a legradikálisabb kiigazításnak számító megszorítások keretében 80 milliárd fontos (25 ezer milliárd forintos) kiadáscsökkentést hajtanak végre. A közszférában több mint háromszázezer embert építenek le, valamint 18 milliárd fonttal csökkentik a jóléti kiadásokat. Elemzők a mostani zavargások okai között említik, hogy a kormány megszorító csomagja keretében jelentősen csökkentették a fiatal városi munkanélkülieket támogató programok költségvetését. A megszorítások emellett a legrosszabbkor érik a brit gazdaságot, ugyanis a második negyedévben csupán 0,2 százalékkal nőtt a az előző két negyedév stagnálása után. A társadalmi elégedetlenséget fűtheti, hogy jelenleg mintegy két és fél millió britnek nincs állása, májusban 7,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A rendbontások kiindulópontjának számító kerületek London legszegényebb negyedei, a városon belül itt a legnagyobb az állástalanok aránya.

A kevesebb mint egy év múlva kezdődő londoni olimpia szervezői számára a lehető legrosszabb időpontban törtek ki az angol fővárosban napok óta tartó zavargások, ugyanis a játékokon részt vevő több mint kétszáz ország olimpiai bizottságának a képviselői tegnap kezdték meg háromnapos találkozójukat az esemény technikai előkészületeinek (például közlekedési, szállási, étkezési feltételek) a megvitatására. Az utóbbiak helyett azonban most a fő figyelem a rendezés biztonsági előkészületeire irányul. A londoni szervezőbizottság máris ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a játékok biztonságát garantálni hivatott rendelkezéseket. Erre azért is szükség van, mert a játékok fő helyszínének számító kelet-londoni olimpiai parktól pár kilométerre is történtek zavargások az elmúlt napokban. A parkban a nyitó- és záróceremóniának otthont olimpiai stadion mellett számos sportágat (kosár-, kézi-, vízilabda, úszás) kiszolgáló létesítményt találni. A többi helyszín, így a Hyde Park (triatlon), a Wembley-stadion (labdarúgás) vagy Wimbledon (tenisz) azonban távolabb található a zavargások helyszíneitől.

Az olimpiai játékok rossz reklámja mellett a rendbontások fő veszteseinek az érintett kerületek üzlettulajdonosai számítanak. A nagy munkanélküliséggel sújtott kerületekben amúgy is súlyos problémákkal küzdő bevásárlóutcák egyes kiskereskedői számára a zavargások akár a végső döfést is jelenthetik. A károk felmérését megkezdő brit kiskereskedelmi szövetség (BRC) máris arra figyelmeztetett, hogy egyes feldúlt üzletek valószínűleg már sosem nyitnak ki, míg azok a cégek, amelyek az érintett kerületekbe terveztek beruházni, várhatóan felhagynak tervükkel. Ami a konkrét károkat érinti, a Tesco máris közölte, hogy egyik üzletében 100 ezer fontos (több mint 30 millió forintos) kárt okoztak a fosztogatók. A Sony egyik londoni raktárát pedig felgyújtották a rendbontók, ahol Blu-ray diszkeket, CD-ket, illetve DVD-ket tárolt a cég.

Elmarad az angol–holland derbi

A zavargások miatt biztonsági okokból elhalasztották a londoni Wembley-ben eredetileg mára meghirdetett Anglia–Hollandia barátságos focimeccset. Szintén későbbi időpontban rendezik meg három londoni futballklub (West Ham, Charlton, Crystal Palace) Liga-kupa-meccsét, amelyet tegnap kellett volna lejátszani. A zavargások által érintett délnyugat-angliai Bristolban is elhalasztották a kupameccset.

zavargás London biztonság olimpia garázdaság
Kapcsolódó cikkek