Közélet

Szomália - Itt az amnesztia

Általános amnesztiát hirdetett Szomália átmeneti kormánya azon felkelők számára, akik leteszik a fegyvert és ígéretet tesznek arra, hogy nem kezdenek újabb harcokba – adta hírül az afrikai ország vezetése. Az iszlamista szervezet tovább harcol az éhezés sújtotta országban – Még mindig tiltják a segélyszervezeteket.

Erről a kormány még hétvégén döntött, azután, hogy az iszlamista lázadók, az al-Shabaab katonái kivonultak Mogadishuból. A 2006 óta harcoló, az USA szerint az al-Kaidához köthető al-Shabaab szóvivője, Ali Mohamud Rage sejk azonban rádiónyilatkozatában sietve közölte: szervezete tagjainak eszük ágában sincs letenni a fegyvert. „Azért vonultunk vissza Mogadishuból, mert megváltozott a taktikánk, és mert a civilek életét akarjuk kímélni. Órákon belül újabb támadásokat indítunk” – közölte. Megfigyelők szerint viszont a visszavonulás oka az éhínség.

Az Afrika szarván elhelyezkedő országokban hetek óta humanitárius katasztrófahelyzet van a hatvan éve nem látott szárazság és a nyomában fellépő éhezés miatt. A Kenyát, Eritreát és Szomáliát érintő válság miatt csaknem 12 millió ember van veszélyben, köztük sokan krízishelyzetben vannak. Az elmúlt hetekben gyerekek tízezrei haltak meg a térségben a kiszáradás, a betegségek, illetve az alultápláltság miatt.

Az éhínség Szomáliát érinti a legsúlyosabban. Az országban ugyanis két évtizede nincs igazán hatékony államszervezet, a káoszból pedig öt évvel ezelőtt a szélsőséges iszlamista al-Shabaab emelkedett ki, amely az erőtlen kormánnyal szemben több terület felett megszerezte az uralmat. A szervezet szerint a most fellépő éhezést a nyugat propagandatevékenységének nyilvánította, amely szerintük kapóra jön a sSzomáliai beavatkozásra.

Emiatt a kezdeti engedékenység és egy légifolyosó működtetése után nemrégiben megtiltották a segélyszervezeteknek, hogy az igazán veszélyeztetett területekre élelmiszert és gyógyszert szállítsanak. A segélyszervezetek szerint a felajánlott támogatások összege is elmarad a más katasztrófák esetében megszokottnál. Ennek oka, hogy az al-Shabaab nem tűri el a riporterek jelenlétét a válság sújtotta övezetben, így a világ közvéleménye nem szembesül a valós helyzettel. Ráadásul Szomáliában a múlt héten is lelőttek egy a munkáját végző riportert.

Online segítség

Bob Marley egyik dalát felhasználva szerveznek jótékonysági akciót a kelet-afrikai éhínség ellen hírességek, köztük Lady Gaga, Rihanna és Eminem. A dalt az iTunes zeneáruházában vásárolhatják meg azok, akik segíteni akarnak.


éhínség amnesztia lázadó Szomália sejk al-shabaab
Kapcsolódó cikkek