Közélet

A Gripen-gróf ismét színre lép - Korrupiós botrány Ausztriában

Az osztrák elnök a Telekom-ügy mielőbbi lezárását követelte és egyben kiemelte: Ausztriának szigorúbb törvényekre van szüksége a korrupció leküzdése érdekében.

"Ellenőrzés alá kell vonnunk ezt a fertőző gócot. A politikában és gazdaságban csak tiszta kezeknek van helye. A politikának és az üzleteknek személyes nyereségvágyból való összekapcsolását a legélesebben el kell ítélni" - mutatott rá az osztrák elnök az APA hírügynökségnek nyilatkozva.

Fischer példaként említette a Telekom ügy gyors lezárását, hiszen ez az ügy meglátása szerint nem csak a szektor cégeinek, de az ország imázsának is ártott. Az elnök szigorúbb korrupcióellenes törvények meghozatalát követelte, emellett a számvevőszék hatáskörének kiszélesítését is napirendre kell venni Fischer szerint, csakúgy, mint az összeférhetetlenségi szabályok pontosítását.

Hetekkel ezelőtt robbant ki a botrány a Telekom Austria körül, amikor felmerült a gyanú, hogy a vállalat magas rangú politikusokat fizethetett le. Az ügy hatására ma lemondott parlamenti mandátumáról Wolfgang Schüssel volt miniszterelnök. A jobbközép Néppárt politikusa hangsúlyozta, hogy semmilyen módon nem vett részt a Telekom ügyben, de hozzátette: elképzelhető, hogy kormányának tagjai visszaéltek a bizalmával. Megfogalmazása szerint azért mondott le, hogy ezzel elősegítse az igazságszolgáltatás munkáját.

A Profil magazin által korábban ismertetett információk szerint a Telekom Austria 1,1 millió, a Motorola pedig 2,6 millió eurót fizetett Alfons Mensdorff Pouilly lobbistának azért, hogy a két cég nyerje meg a rendőrségi rádióhálózatra kiírt pályázatot még 2004-ben. A megbízást eredetileg egy másik konzorcium, a Mastertalk nyerte meg, de Ernst Stasser akkori belügyminisztérium megsemmisítette a döntést, majd a második körben a Motorola-Telekom csoport győzött.

Az osztrák grófot, egyébként évekkel ezelőtt a brit korrupció ellenes hivatal azzal vádolta, hogy kenőpénzek kifizetésével segítette megrendelésekhez a Gripen vadászgépeket gyártó brit hadiipari céget. A vizsgálatban a Magyarország által vásárolt Gripenekről is szó volt.

Az Európai Tanács korrupcióellenes csoportja, a Greco a közelmúltban szemügyre vette az osztrák pártfinanszírozást is és decemberben előterjesztési javaslatait ezzel kapcsolatban. A Die Presse szerint azonban újabb "blamázs" fenyegeti az országot, hiszen a Transparency International is kijózanító adatokat tehet közzé az osztrák helyzetről. Legutóbb Ausztria a tizenötödik helyre került a korrupciót értékelő listán, ami általánosságban nem mondható rossznak, de más nyugat-európai országokkal összevetésben nem túl biztató.

motorola Alfons Mensdorff Pouilly Telekom Austria korrupció
Kapcsolódó cikkek