Közélet

Cirkáló rakéták, atomprogram - Irán újra fegyverkezik

Irán tegnap bejelentette, hogy nagyszabású rakétagyártásba kezdett, melynek keretében hazai fejlesztésű, tengeri célpontok ellen bevethető rakétákat állítanak csatarendbe.

A védelmi minisztérium közlése szerint a program keretében máris leszállítottak egyelőre meg nem határozott számú rakétát az iráni hadseregnek és a Forradalmi Gárda tengerészeti egységeinek az iráni partvidék védelmére. A bejelentéssel szinte egyidőben az ország tengerészeti parancsnoksága azt is bejelentette, hogy hadihajókat küldenek a Csendes-óceánra az Egyesült Államok nyugati partvidékéhez, válaszul az amerikai hajók jelenlétére a Perzsa-öbölben.

Az új rakéták hatótávolsága Ahmad Vahidi védelmi miniszter szerint 200 kilométer, alacsony magasságban képesek navigálni és akár nagy hadihajókat is elsüllyeszthet - utalva ezzel az amerikai jelenlétre az iráni partoknál.

Az Egyesült Államok és szövetségesei növekvő aggodalommal figyelik az iráni fegyverkezési programot, különösen, hogy a nyugati megfigyelők szerint Irán évek óta atomfegyver előállítására törekszik. Az Egyesült Államok már felajánlotta azt is, hogy létesítsenek Teherán és Washington között forró vonalat, melyet az esetlegesen kialakuló feszültségek azonnali megbeszélésére lehetne használni. Irán azonban elutasította az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy amennyiben az USA elhagyja a térséget, megszűnnek a feszültségek is. (Hasonló vonal létesült Washington és Moszkva között a hidegháború idején a kubai válságot követő években.)

Egyesült Államok rakéta hadihajó Irán
Kapcsolódó cikkek