Közélet

London és Moszkva végre kibékül?

Brit politikusi körökben éles ellenkezést váltott ki a miniszterelnök oroszországi látogatása

„Oroszország fontos partner, együtt erősebbek vagyunk.” Íme, két kiemelés azokból a kijelentésekből, amelyeket David Cameron brit miniszterelnök egynapos moszkvai látogatása alkalmából az orosz főváros állami egyetemén tett. Ezekből látszik, hogy a politikus nyilvánvalóan üzletet ment kötni Moszkvába, ám az is kiderült, hogy a Dmitrij Medvegyev orosz államfővel és Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait megnehezítették a két ország kapcsolatait beárnyékoló rendezetlen ügyek.

Négy egykori brit külügyminiszter nyílt levélben szólította fel Cameront: kifogásolja tárgyalópartnereinél, ahogy az orosz hatóságok az üzletemberekkel, jogászokkal és újságírókkal bánnak. „Több százezer orosz vállalkozó raboskodik börtönökben a korrupt hivatalnokok miatt” – áll a Sunday Timesban megjelent levélben.

Öt év elmúltával is megoldatlan a kétoldalú kapcsolatokat alapvetően megmérgező Litvinyenko-ügy. Londonban 2006-ban megölték Alekszandr Litvinyenko volt orosz ellenzékit és titkos ügynököt. Moszkva mindeddig elzárkózott az időközben parlamenti képviselővé lett gyanúsított Andrej Lugovoj kiadatásától. Egy brit befektetési cégnek dolgozó 37 éves orosz ügyvéd, Szergej Magnyitszkij rendőrségi őrizetben – feltehetően kínzástól és veréstől – bekövetkezett halála csak tovább bonyolította a helyzetet London és Moszkva viszonyában. A tiltakozók azt követelték, hogy David Cameron adja értésre: brit cégek oroszországi dolgozóit nem lehet büntetlenül zaklatni.

Ennek fényében különösen kínos a BP moszkvai irodájában nemrég tartott házkutatás. Brit kormányzati források szerint Cameron tiltakozásának adott hangot ezzel kapcsolatban. Annál is inkább, mivel kútba esett a BP és a Rosznyefty együttműködése is.

Az érem másik oldalát te-kintve Nagy-Britannia ma a hatodik legnagyobb külföldi befektető Oroszországban. London célja az, hogy megfelelő működési feltételeket teremtsen az ott megjelenő brit cégek számára. További kijózanító tény, hogy tavaly 3,5 milliárd fontot tett ki az Oroszországba irányuló brit Ezt növelheti, hogy Cameron a lapzártakor érkezett hírek szerint 215 millió font értékben kötött új megállapodásokat Moszkvában. Az üzletkötések értelmében közös vállalatot hoz létre a Rolls-Royce, a világ legnagyobb repülőgépmotor-gyártója, valamint az orosz állami atomenergiai holding, a Rosatom.

Rolls-Royce Nagy-Britannia Oroszország cameron Litvinyenko Rosatom
Kapcsolódó cikkek