Közélet

Szabadesésben a szabaddemokraták, hét százalékon a "kalózok"

A legújabb közvélemény-kutatás katasztrófát jelez Philipp Rösler, a német szabaddemokraták (FDP) vezetője számára - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja. A liberálisok támogatottsága csökken és egyre közelebb kerülnek a nulla vonalhoz.

A Stern és RTL által végzett  felmérés szerint a megkérdezetteknek 7 százaléka jelezte, hogy ha Németországban most tartanának parlamenti választásokat, akkor a "kalózokra" szavaznának. Ám a Szabad Demokrata Párt (FDP) népszerűsége csökkent és 2 százalékkal a mélyponton áll.

Miközben a CDU változatlanul 31százalékon áll, a Szociáldemlokrata Párt (SPD) egy pontot szerzett és 29 százalékot ért el. A Zöldek egy pontot vesztettek és19 százalékon állnak, a baloldal pedig két pontot vesztve 7 százalékon áll. A Handelsblatt összegzése szerint mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi német kormánykoalíció a maga 33 százalékos támogatottságával 15 százalék mínuszban van a "zöld-vörös" szövetségtől, amely együtt 45 százaléknyi voksra számíthat.

Az FDP mélyrepülését erősíti, hogy a berlini tartományi választásokon a pártnak már a tartományi képviselőházba sem sikerült bejutnia, ugyanakkor szakértők szerint a következő hetekben kissé javíthatnak eredményükön. A Kalózpárt sikere azonban az elemzőket is meglepte, hiszen ilyen gyors sikert még senki nem látott a német politikában. Még a Zöldeknek is négy évre volt szükségük az 1979-es EP-választások után, mire bejuthattak a Bundestagba, míg a német kalózok a 2006-os alakulás óta már 7 százalékot érnek el.

A legfrissebb felmérések szerint csaknem minden ötödik német polgár állítja: elképzelhető, hogy a Kalózpártra szavaz. A párt a személyes adatok védelméért áll ki és ellenez mindenféle állami ellenőrzést az internet terén, népszerűségét főként annak köszönheti, hogy programjának fontos része a jelenleg jogvédett tartalmak letöltésének engedélyezése.

Németország kalózpárt választás CDU német kalóz fdp
Kapcsolódó cikkek