Közélet

Törökország kontra Izrael - Már C-tervük is van

A török miniszterelnök közölte: országa felfüggeszti az Izraellel kötött harcászati-kereskedelmi kapcsolatokat.

Recep Tayyip Erdogan megerősítette, hogy Törökország leépíti az izraeli kereskedelmi kapcsolatokat. Ennek részeként felfüggesztik a védelmi szektorban a kereskedelmet, a török hadihajók pedig a miniszterelnök ígérete szerint erősebben jelen lesznek majd a Földközi-tenger keleti részén. Arra a kérdésre, hogy a fokozott tengeri jelenlét konfliktust okozhat-e Izraellel, Erdogan annyit mondott: országának joga van ehhez. Erdogan hangsúlyozta, hogy hamarosan Egyiptomba látogat és a Gáza-övezetben is

Erdogan a The Wall Street Journal tudósítása szerint leszögezte, hogy további kereskedelmi szankciókat is bevezethetnek Izraellel szemben, amelyek a "B- és C-terv részei". Ugyanakkor a miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, hogy egyelőre nem esett szó a kereskedelmi kapcsolatos általános felfüggesztéséről.

A török-izraeli konfliktus egy ENSZ-jelentés kapcsán robbant ki. A The New York Times két hete számolt be arról, hogy 2011 május végén az izraeli hadsereg elfoglalta a Mavi Marmara segélyszállító hajót, amikor az át akarta törni a Gáza-övezethez tartozó tengeri blokádot. A támadás során nyolc török állampolgár vesztette életét és a török diplomácia kívánsága ellenére Izrael nem kért bocsánatot az esetért. Az ENSZ-jelentés szerint, bár a gázai tengeri blokád fenntartása indokolt, ebben az esetben Izrael indokolatlanul és túlzott mértékben alkalmazott erőszakot.

ENSZ szankció jelentés Erdogan kereskedelem Török izraeli
Kapcsolódó cikkek