Közélet

A piac örül Tusk győzelmének

A zloty háromhetes csúcsra erősödött, s a varsói tőzsdeindex is jelentősen emelkedett tegnap annak hatására, hogy a vasárnapi parlamenti választás eredménye szerint ismét kormányt alakíthat a jobbközép liberális Polgári Platform (PO).

Az 1989-es rendszerváltás óta így először fordul elő, hogy egy kormányzó párt újabb négy évre megszerzi a választók felhatalmazását. „A PO az egyetlen párt, amelyről a piac elhiszi, hogy képes csökkenteni a deficit szintjét” – mondta a Bloombergnek a világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjének számító Pimco egyik elemzője. A szakértők szerint mindamellett az államháztartás helyzetének konszolidálása lesz a legnagyobb kihívása Donald Tusk miniszterelnök új kormányának.

A jövő évben 4 százalékos GDP-bővüléssel számoló kormány korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2012-ben a 2,9 százalékára csökkenti a hiány mértékét, amely tavaly még 7,9-en állt. Elemzők szerint a 2012-re szóló bővülési ütem túl optimista. Az előzetes eredmények szerint a PO a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, így a kisebbik koalíciós partnerrel, a 8,4 százalékos eredményt elérő Parasztpárttal együtt elegendő mandátumhoz (234) jutott a 460 fős szejmben a kormányalakításhoz.

A PO fő riválisa, a konzervatív Jog és Igazságosság a voksok 30 százalékát szerezte meg. A párt vezetője, az Orbán Viktort politikai példaképének tartó Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő a választások után azt mondta: eljön még az idő, amikor „Budapestünk lesz Varsóban”. Nagy meglepetésre a csak júniusban bejegyzett Palikot Mozgalom 10 százalékos eredményével a harmadik legnagyobb párt lett.

A Janusz Palikot üzletember vezette párt kampányában erélyesen fellépett a katolikus egyház ellen, illetve síkra szállt a melegházasságok és a marihuána legalizálása, valamint az abortuszszabályok könnyítése mellett. Szlogenjével jelentősen mértékben vont el szavazókat a legkisebb parlamenti erővé váló kommunista utódpárt SLD-től.

lengyel kaczynski tusk janusz palik po
Kapcsolódó cikkek