Közélet

Közelebb a kormányalakításhoz

Hatpárti kormánykoalíció jöhet létre Belgiumban – jelentette be Elio Di Rupo, a vallon szocialista párt elnöke, leendő miniszterelnök. A 150 fős parlamentben 93 fős többsége lesz a három flamand és három vallon párt alkotta koalíciónak.

A közel 500 napja tartó kormányválságban az jelentette az áttörést, hogy sikerült megegyezni a legkényesebb vitapontokban, így a brüsszeli és Brüsszel környéki választókerületek szétválasztásában, valamint abban, hogy a személyijövedelemadó-bevételek egyharmada ezentúl a tartományi költségvetésekbe vándorol. Az ehhez szükséges alkotmánymódosítást várhatóan támogatják a korábbi nyolcpárti tárgyalásokon részt vett zöldek is, őket azonban kihagyják a szocialista, kereszténydemokrata és liberális pártokból felálló koalícióból.

A végső megegyezéshez már „csak” a kormányprogramot és a jövő évi költségvetést kell összeállítani. A tervek szerint 2012-ben a 2,8 százalékára szorítanák a költségvetési hiányt. Egyes szakértők szerint a belgák lényegében az európai adósságválságnak köszönhetik a politikai megegyezést, mivel az államkötvények hozamainak gyorsuló ütemben történő növekedése, valamint a leminősítésektől való félelem kényszerítette ki a pártok megegyezését.

kormányalakítás választókerület kormány Belgium adósságválság költségvetés
Kapcsolódó cikkek