Közélet

The Washington Post: Orbánnak nem fűlik a foga a demokráciához

Orbán Viktornak nem fűlik a foga a demokráciához címmel közölt cikket pénteken hajnalban a The Washington Post amerikai napilap internetes kiadása.

A magyar miniszterelnök és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet viszonyát elemzi Al Kamen publicista. A cikk írója úgy ítélte meg, hogy Orbán egyre antidemokratikusabb intézkedései miatt feltehetőleg megromlott a kettejük közti kapcsolat.

A publicista szerint az ok abban is keresendő, hogy a magyar miniszterelnök bosszantóan sokat dicséri a kínai befektetéseket és "segélyeket", miközben folyamatosan ócsárolja Nyugat-Európát, és a Nyugat hanyatlásáról jövendöl. Teszi ezt egy olyan ország miniszterelnöke, amely tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter teljesen egyértelműen kinyilvánította Washington véleményét június 30-i budapesti látogatásán, és óva intett attól, hogy "bármely demokrácia bármerre visszacsússzon". A State Department egy idő után arra a következtetésre jutott, hogy Orbán egyszerűen nem értette meg, amit Clinton akart neki mondani, vagyis, hogy "hagyja már ezt abba!", ezért a diplomaták emelték a tétet. Augusztusban ismét közölték, hogy elégedetlenek, ezúttal egy hivatalos diplomáciai tiltakozás formájában, amelyet személyesen Orbán Viktornak akartak kézbesíteni nagykövetük útján. A szerző úgy vélekedett, hogy Orbán - állítólag -, túlságosan elfoglalt volt, és ezért nem tudta fogadni Kounalakis nagykövetet. Hiába bujkál Orbán, a kézbesítő egyszer úgyis megtalálja őt - jelenti ki Al Kamen cikke végén.

the washington post diplomácia Orbán Viktor demokrácia
Kapcsolódó cikkek