Közélet

Trónfosztás: Kósától és Rogántól tarthat Orbán

Orbán Viktor népszerűsége a tartós tendenciát követve egy százalékponttal tovább csökkent, és jelenleg már csak a válaszadók 37 százaléka látja őt szívesen „fontos szerepben” – írja elemzésében a Medián.

A miniszterelnök, aki 2010 júliusa óta megszakítás nélkül vezette a politikusok népszerűségi rangsorát, októberben még a képzeletbeli dobogóról is leszorult, ugyanis Kósa Lajos, Schmitt Pál és Rogán Antal is kedveltebbnek bizonyult nála.

Az ellenzéki vezetők közül az LMP-s Schiffer András a legkedveltebb. Pártjához hasonlóan lényegesen javult néhány szocialista politikus népszerűsége, közülük (28 százalékos támogatottságával) Mesterházy Attila vezet, akit a 25 legismertebb politikus népszerűségi listáján Vona Gábor (27 százalék) követ.

Az elmúlt hónap legjelentősebb változása az MSZP erősödése: a szocialisták támogatottsága a teljes népességben 12-ről 17 százalékra nőtt, ami a legjobb eredményük 2009 márciusa óta. A Jobbik és az LMP valamelyest veszítettek az előző havi, rekordot jelentő népszerűségükből, igaz, a Jobbik a választani tudó „biztos” szavazók körében megőrizte 20 százalékos eredményét. Mindent egybevetve nagyjából egyharmadnyi az ellenzék súlya, ugyanekkora a párt nélküli népességé és a kormányoldalé is.

A Fidesz-KDNP támogatottsága ugyanis a teljes népességben nem változott az előző hónaphoz képest, ám a választani tudó „biztos” szavazók körében 2006 nyara óta először csökkent az arányuk 50 százalék alá (47 százalék). Eközben tovább emelkedett, és immár 43 százalék azok aránya, akik azt mondták, biztosan nem szavaznának a Fideszre. A választási részvételi kedv egyébként a húszéves negatív rekordot jelentő szeptemberi szinthez képest kissé javult, de a „biztos” szavazók mostani 43 százalékos aránya továbbra is nagyon alacsonynak számít.

Medián politikus Rogán MSZP népszerűség Fidesz Kósa Schmitt
Kapcsolódó cikkek