Közélet

Az EU rábólintott, jöhetnek a lemeztelenítő szkennerek

Az Európai Bizottság szigorú szabályrendszer mellett, de elvi engedélyt adott arra, hogy a repterek használatba állítsák a jogvédők által kifogásolt lemeztelenítő szkennereket.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke az üggyel kapcsolatos közleményében kiemelte: a szkennerek valódi eszközt jelentenek a repülésbiztonság növelésére. A speciális berendezések elnevezése abból ered, hogy gyakorlatilag az utazók meztelen testét mutatják meg, kiemelve a gyanús tárgyakat, a fém eszközöket és esetleges robbanóanyagokat. A jogvédők éppen emiatt kifogásolják az eljárást, ami szerintük sokak számára megalázó lehet - írja a Deutsche Welle.

Az EU éppen ezért eleinte a "pálcikaember ábrázolás mellett tette le a voksát, de végül a teljes testábrázolás mellett döntöttek, kiemelve, hogy a szektor jelenlegi is gyorsan fejlődik és később új megoldások is szóba jöhetnek. Az uniós szabályok szerint a szkennerek képeit csak elzárt helyiségben tekintheti meg a biztonsági személyzet, a felvételeket sem tárolni, sem lemásolni, sem kinyomtatni nem szabad, az utazók arcát pedig ki kell takarni.

EU reptér testszkenner
Kapcsolódó cikkek