Közélet

Hosszú távon javulást várnak - Felmérés, csak 50 felettiekről

Összességében az 50 feletti korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság, vagyis ez a korosztály pesszimistább, mint a fiatalabbak – derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásából.

Nemcsak a saját és családjuk, hanem az ország helyzetét tekintve is borúlátóak az idős generáció tagjai. A 70 évesnél idősebbek kedvezőbb véleménnyel vannak mind a saját, mind az ország jelenlegi helyzetéről. Rövidtávon az 50 felettiek fele a jelenleginél is rosszabb gazdasági helyzetet prognosztizál, míg a teljes lakosság esetében ez az arány 47 százalék.

A alakulását illetően kicsit pozitívabbnak látják a jövőt, mint a teljes felnőtt népesség (23 százalék versus 21 százalék). A negatív közérzet a saját és az ország helyzetének megítélésében annak köszönhető, hogy sokan reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Javulást csak hosszútávon várnak, az 50 felettiek 39 százaléka szerint 5 év múlva jobb lesz az ország helyzete.

Az 50 feletti korosztály meglehetősen pesszimista a jövőt illetően, de a teljes lakosság is csak kicsit derűsebben látja az egy évvel későbbi állapotot. Főleg a még dolgozó, aktív idősödők aggódnak a pénzügyi helyzetük miatt. Ennek oka, hogy tízből hatan a reáljövedelmük csökkenésére számítanak (az aktívak kétharmada), és csak az 50 felettiek hatoda bízik abban, hogy jövőre magasabb lesz a család jövedelme (az aktívak 13 százaléka).

 


 

Dimenzió munkanélküliség felmérés biztosító GfK gazdaság
Kapcsolódó cikkek