Közélet

Jön a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás - Részletek

Extrém törvényalkotási tempóra kapcsolt a kormány. A kabinet és a kormánypártok, amelyektől már korábban sem jelentett meglepetést, hogy péntek délutánonként nyújtották be a legfontosabb indítványaikat, ezúttal szombaton és vasárnap terjesztettek a parlament elé 833 oldalnyi törvényjavaslatot.

Elkészült a felsőoktatási törvény tervezete. A legfontosabb változás az eddigiekhez képest az, hogy kikerült a javaslatok közül a „röghöz kötés” intézménye, vagyis a diplomásoknak nem lenne kötelező vállaniuk, hogy bizonyos ideig csak Magyarországon dolgoznak. Újdonság, hogy megjelenik a részösztöndíj is. Aki ezt kapja, az is fizet az oktatási intézménynek, ám a képzése költségeinek felét az állam átvállalja. Állami ösztöndíjjal ezek után képzéstől függően 12-14 félévet lehet eltölteni a felsőoktatásban.

Névleg megszűnik a rokkantnyugdíj, a gyakorlatban pedig jelentősen átalakul – derül ki egy másik javaslatból. A megváltozott munkaképességűek 2012-től kétfajta ellátást kaphatnak: rehabilitációsat legfeljebb 3 évre, aki pedig az egészségi állapota miatt nem térhet vissza a munkaerőpiacra, rokkantságit.

A rehabilitációs ellátás összege a 30–50 százaléka, a rokkantsági 30 és 150 százalék között mozoghat. Bevezetnék az akkreditált munkáltató intézményét, ahol megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak. A parlament előtt van a közszolgálati tisztviselőkről szóló javaslat is. Megszűnik az illetménytábla, a munkáltató a bérminimum és az illetményalap hatszorosa közt állapítja meg az illetményt.

rehabilitációs rokkantsági rokkantnyugdíj ösztöndíj diplomás
Kapcsolódó cikkek