Közélet

Közelebb a háborúhoz: Irán atombomba építésén dolgozik

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) felszólította Iránt, hogy késedelem nélkül és "érdemben" foglalkozzék azokkal a "komoly aggodalmakkal", melyek szerint az ország vélhetően továbbra is atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Irán ugyanis a jelentés szerint olyan anyagokat szerzett be, amelyek nélkülözhetetlenek egy katonai atomprogram megvalósításához. Ezen kívül intenzíven dolgozik saját atomrobbanófej elkészítésén. A teheráni rezsim arra törekszik, hogy titokban hasadó anyagot állítson elő - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdai száma.  Az IAEA Iránról szóló jelentése nagyrészt titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket a bécsi ENSZ hatóság állítólag körülbelül tíz államtól kapott.

A bizalmas jelentés részletesen ismerteti a gyanút, ám a mindenkori forrásokat nem adja ki. Ugyanakkor az IAEA súlyt helyez arra a megállapításra, hogy a felsorolt információkat nem utolsósorban a feltételezett résztvevőkkel folytatott beszélgetések révén tudta megerősíteni. Eszerint "bizonyos" tevékenységek, amelyek egy nukleáris robbantó szerkezet építését szolgálják, még folyamatban vannak. Egyértelmű utalások pedig egy strukturált, átfogó atomfegyverprogram létezésére utalnak Iránban. A lap szerint az IAEA egyértelműen fokozta a nyomást Iránon anélkül, hogy felszámolta volna a további párbeszéd lehetőségét.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter viszont máris szigorúbb szankciókat sürgetett Teheránnal szemben. Megfogalmazása szerint itt az alkalom arra, hogy "halálos nemzetközi szankciókat alkalmazzanak Iránnal szemben. Barak ennek keretében megszűntetné az együttműködést az iráni jegybankkal és leállítani a kőolaj exportot.

A helyzet kényes, hiszen Izrael korábban világossá tette, hogy egy Irán ellen katonai csapás végrehajtását fontolgatja. A tervet Moszkva már korábban is erősen kritizálta, most pedig Dmitrij Medvegyev közölte a német államfővel való beszélgetést követően: "a katonai csapással való fenyegetőzés háborúhoz vezethet."  Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa többször felszólította Iránt arra, hogy tegye egyértelművé; atomprogramja békés célú. A megjegyzés nem váratlan, hiszen Irán Moszkva technikai és eszközbeli segítségével építi fel az atomlétesítményeket.

Atombomba Medvegyev Barak ieae Irán Nemzetközi Atomenergia Ügynökség
Kapcsolódó cikkek