Közélet

KSH: Már a lakosság közel negyede tartozik közüzemi díjjal

Magyarországon egyre több háztartásnak van közüzemi tartozása a KSH adatai szerint. Az EU-ban a negyedik legmagasabb ez az arány 2010-ben.

Az anyagi nehézségekkel küzdők között gyakoribb a közüzemi tartozások, mint a banki adósságok halmozása. Jelzálogrészletével a lakosság 4 százaléka, közüzemi díjaival közel negyede tartozik – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Fókuszban” rovatában.

Az anyagi nehézségek kapcsán a KSH hozzáteszi: az unióban még a válság után is alig haladta meg a 10 százalékot a közüzemi díjjal tartózók aránya. Magyarországon a válságot megelőző években az emberek 15-16 százalékának volt díjhátraléka, 2010-re azonban arányuk 24 százalékra emelkedett, ami az unióban a negyedik legmagasabb arány.

A pénzhiány miatt fizetési elmaradással rendelkező személyek aránya 2000-ben 14 százalékon állt. A mutató 2009-re 22 százalékra emelkedett a KSH adatai alapján.

„Romániában az utóbbi 3 évben közel háromszorosára nőtt a tartozók aránya. Azokban az országokban, ahol a legkevesebb anyagi nehézséggel küzdő háztartás van (Luxemburg, Hollandia, Németország, Csehország és Dánia), a válság ebből a szempontból nem éreztette hatását” – írja a statisztikai hivatal.

A „hús és hal fogyasztásáról rendszeresen lemondani kényszerülő háztartások” aránya Magyarországon az ezredfordulón 22 százalék volt, amely 2005-ben 31 százalékon is állt. 2009-re 27 százalékra csökkent az arány.

KSH díjhátralék közüzemi díj anyagi nehézségek
Kapcsolódó cikkek