Közélet

Medvegyev a sarkvidékről: A mi tengerünk, a mi partjaink!

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ismét az Északi-sarkkör térségében történő befektetések fokozására hívott fel, kiemelve, hogy a terült Oroszországé.

"Folytatjuk a kutatás a Jeges-tenger és az Északi sarkkör térségében, mert ha nem tesszük, más országok veszik át a terület feletti uralmat. Meg fogjuk védeni az érdekeinket, beleértve a katonai vonatkozásokat is. Ez a mi tengerünk, a mi partjaink" – szögezte le Medvegyev az AP jelentése szerint.

Oroszország mellett az Egyesült Államok, Norvégia, Dánia és Kanada is igyekezett területi igényeinek érvényt szerezni a sarkvidéken, ami nem csoda, hiszen a kutatások szerint a terület a Föld eddig felderítetlen olaj- és gázkészleteinek mintegy negyedét rejti magában. Az egyre vékonyodó jégtakaró tovább javítja a kutatók esélyeit, eddig Oroszország, Kanada és Dánia közölte, hogy az ENSZ-től engedélyt kér a 2000 kilométer hosszú Lomonoszov-árok annektálására.

2001-ben az ENSZ egyébként már elutasította az orosz területi igényt, azt állítva, hogy a dokumentáció nem tartalmaz kellő tudományos bizonyítékot, amely alátámasztja, hogy a terület az országhoz tartozik. 2008-ban Medvegyev szignált egy stratégiai tervet, amely szerint 2020-ra az északi sarkvidéknek Oroszország első számú nyersanyagforrásának kell lennie.

 

sarkvidék északi sarkkör Oroszország Medvegyev ENSZ Putyin
Kapcsolódó cikkek