Közélet

Össztűz az oktatás törvényre - Nyolcórás vita a parlamentben

Kifejezetten parázs, nyolcórás vita alakult ki tegnap a parlamentben a köznevelési törvénytervezet általános vitáján.

Az előterjesztést minden ellenzéki párt élesen kritizálta, de hasonlóan nyilatkoztak róla egyes kormánypárti képviselők is. A Fidesz részéről Pokorni Zoltán erőteljesen kifogásolta a pedagógus- életpályamodell, az egész napos iskola és az intézmények állami kezelésbe vételének felvázolt rendszerét. Az oktatáspolitikus elismerte, hogy a szóban forgó intézkedések kedvezők lehetnek, ám a megvalósításuk módját nem tartotta célravezetőnek. Pokorni támogatta például az egész napos iskolát, de úgy vélte, nem elég előírni, hogy a tanításnak délután négyig kell tartania: ennek a tartalmát definiálni kell a pedagógiai programban, pénzt kell adni, és nem kötelezettségként, hanem lehetőségként kell biztosítani az iskolák számára.

„A Pokorni Zoltán által felvetett elképzelések képezhetnek tárgyalási alapot, ezek mind értelmes gondolatok” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: „Így elfogadható lenne egyes intézmények, például a kollégiumok államosítása, amelyek az önkormányzatok költségvetését terhelik, de az ott tanulók nem kötődnek az adott településhez. Az oktatási intézmények teljes államosítását továbbra is elutasítjuk. Mi megfordítanánk a dolgot: azon önkormányzatok, amelyek nem képesek fenntartani az intézményeket, átadhatnák azok kezelését az államnak.

Ezzel szemben a mostani előterjesztésben az szerepel, hogy minden önkormányzattól elveszik az intézményt, majd azt – ma még nem ismert feltételekkel – szerezhetik vissza.” Galló Istvánné hasonlóképp vélekedett az egész napos iskoláról is: „Ez jó dolog, de csak akkor, ha hosszú évek alatt kialakulnak az oktatási intézményben azok a feltételek, amelyek értelemmel töltik meg a javaslatot.”

Az elnök hozzátette: a tartalmi kifogásainkon túl az is bajunk a törvényjavaslattal, hogy azt látnivalóan a kodifikációhoz nem értő emberek készítették. A 2012-től élő törvényről ma még vitáznak, így nincs elegendő idő a részletszabályok megismerésére, a felkészülésre. Az önkormányzatok ráadásul 2012. december 31-i határidővel olyan megállapodás szerint szerezhetnék vissza intézményeiket, amely a megyei fejlesztési tervekkel összhangban vannak. Ezen tervek határideje azonban 2013. március 31-e – mutatott rá Galló Istvánné. Az elnök kifejtette: hiányoznak azok az átmeneti rendelkezések is, amelyek biztosítanák, hogy változatlan feltételekkel fejezzék be tanulmányaikat a régi szakképzési formában jelenleg tanulók.

pedagógus egész napos iskola Pokorni közoktatás
Kapcsolódó cikkek