Közélet

Washington üzent Izraelnek: nem jó ötlet az iráni háború

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerint "akaratlanul is következményei" lennének egy, az iráni atomlétesítmények ellen irányuló izraeli támadásnak.

Panetta a dpa jelentése szerint leszögezte: egy katonai akciónak súlyos kihatásai lennének a régióra és a térségben állomásozó amerikai katonákra is. Az iráni atomlétesítmények bombázása ráadásul Teherán nukleáris programját csak három évvel késleltetné, a katonai fellépésnek csak az utolsó megoldás lehet. A Pentagon főnöke ugyanakkor szigorúbb gazdasági és diplomáciai nyomás alkalmazását követelte Iránnal szemben. Az Egyesült Államok a szövetségeseivel az IAEA Iránnal kapcsolatos legújabb jelentése miatt további szankciók alkalmazásáról tárgyal. Az Egyesült Államok mindig egyértelművé tette, számára elfogadhatatlan, hogy Irán atomfegyvereket fejlesszen ki – szögezte le a miniszter.

Ezzel Washington csatlakozott Moszkvához az iráni támadás ellenzékeként. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban nagy hibának nevezte az esetleges döntést. Lavrov úgy fogalmazott: "nem ez az első alkalom, hogy Izrael hivatalos képviselői Irán ellen végrehajtandó esetleges  csapásokról tesznek említést. Ez súlyos hiba lenne, előre nem látható következményekkel". Egy állam ellen az erőszak alkalmazása csak két esetben lehetséges, amelyek az ENSZ alapszabályzatában szerepelnek: önvédelemből vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján – mondta Lavrov, leszögezve, hogy erre a helyzetre egyik verzió sem alkalmazható.
 
Az orosz külügyminiszter ezzel reagált Simon Perez izraeli elnök múlt heti nyilatkozatára, amely szerint Izrael elsőbbséget biztosít az iráni atomprogram körül támadt konfliktus katonai megoldásának. Izraeli médiajelentések szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kabinetjében igyekszik többséget szerezni az esetleges katonai akcióhoz, amelyhez már a külügyminisztert is megnyerte.

Az izraeli vezetés egyelőre nem tett egyértelmű nyilatkozatot Irán kapcsán, a kormány tisztviselők hangsúlyozták, hogy Izraelt nem félemlítheti meg Irán, a miniszterelnök pedig az ország megnövekedett befolyásáról és katonai erejéről beszélt. A nyugati titkosszolgálatok jelentése szerint Irán két-három év alatt felépíthet egy atomfegyvert, amennyiben erre határozza el magát, bár tudomásuk szerint eddig nem született erre vonatkozó döntés.

 

Izrael támadás USA panetta Irán atomlétesítmény
Kapcsolódó cikkek