Közélet

"A fiúk kudarcot vallottak" - Gondban Merkel koalíciója

Az FDP főtitkárának, Christian Lindnernek szerdaim, meglepetésszerű lemondása után a német szabaddemokraták pártjában ismét egyre hangosabb bírálat éri a felső vezetést - írja a Handelsblatt.

Mindenek előtt Philipp Rösler pártelnök kerül egyre nagyobb nyomás alá. Ulrich Goll (FDP), Baden-Württemberg tartomány volt igazságügy-minisztere kijelentette, szerinte kudarcot vallott a Rösler körüli fiatal pártvezetés. "Christian Lidner végső soron azért mond le, mert azt látja, hogy nem érte el a céljait. Ez persze nem csak rá vonatkozik" - nyilatkozta Goll a Stuttgarter Zeitungnak.  "A fiúk csoportja nem tudta megvetni a lábát. Ezért gondolom, hogy a jövőben egy tapasztaltabb politikusokból álló vezetést kellene keresni". "Ez az utolsó esély Philipp Rösler számára, hogy változtasson a helyzeten" - fejtegette Goll a Handelsblatt tudósítása szerint.

Ám az észak-rajnai tartományi gyűlésben az FDP frakcióvezetője, Gerhard Papke is bírálta a pártfőnököt. Sajnálkozását fejezte ki Lindner lemondása miatt és azt követelte Röslertől, hogy a szövetségi kormányban tanúsítson nagyobb érdekérvényesítési erőt. "Világosabb álláspontra van szükségünk az Unióval szemben. Ez mindenek előtt a párfőnök és az alkancellár feladata" - hangoztatta Papke a Financial Times Deutschland című lapnak nyilatkozva. Ugyanakkor Gudrun Kopp, a szövetségi gazdasági együttműködési minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: "semmiképpen sem volt hasznos, hogy Rösler még a szavazási határidő előtt meghiúsultnak mondta az ESM eurómentési alapról szóló döntést.

Elemzők már szeptemberben, az eurómentési szavazás idején arra figyelmeztettek, hogy az FDP Európa-ellenes kampány és ezzel párhuzamos népszerűségvesztése komoly teher Merkel számára. A párt egymás után veszítette el a tartományi voksolásokat és ha a jelen helyzetben tartanának parlamenti választásokat Németországban, az szinte biztosan a Merkel-koalíció végét jelentené.

választás német Merkel EU fdp
Kapcsolódó cikkek