Közélet

A falklandi konfliktus folytatódik

David Cameron brit miniszterelnök egy nappal a Falkland-szigetekkel kapcsolatos biztonsági tárgyalásokat követően kijelentette: országa elkötelezett a terület védelme mellett.

A miniszterelnök gyarmatosítással vádolta Argentínát a Falkland-szigetek kapcsán és kijelentette, hogy a régió lakosainak jogot kell biztosítani arra, hogy döntsenek saját sorsukról. Cameron meglátása szerint éppen az argentin fél viselkedik gyarmatosítóként, mert a szigetek lakói britek akarnak maradni, míg Argentína rájuk akarja erőltetni identitását – írja a Reuters.

Ezzel tovább folytatódott az 1982-ben kezdődő konfliktus, amelynek legutóbbi fejezeteként az argentin elnök hanyatlóban lévő gyarmatosító hatalomnak nevezte Nagy-Britanniát. Cameron mai nyilatkozatát máris visszautasította az argentin kormány, offenzív kolonialista megnyilatkozásnak nevezve London álláspontját.

Az 1833 óta brit fennhatóság alatt álló szigetekért 29 éve háborút vívott a brit és az argentin kormány. A harcokban 255 brit és 650 argentin katona vesztette életét. A brit kormány azt állítja, hogy a szigetek lakói továbbra is britek akarnak maradni, ezért csak akkor hajlandó az önrendelkezés kérdéséről tárgyalni, ha azt a lakosok kérik. Az elmúlt években a konfliktus a régióban található tengeri olajmezők miatt lángolt fel újra, amellett, hogy közeledik a háború harmincadik évfordulója, valamint Vilmos herceg hivatalos látogatása a szigeteken.

 


 

argentin háború Falkland brit szigetek
Kapcsolódó cikkek