Közélet

Észak-Korea megemelte a harckészültség szintjét

Egy Dél-Korea által végrehajtandó harcászati gyakorlat előtt az északi szomszéd emelte a harckészültség szintjét és szigorú megtorlással fenyegette Szöult, ha az nem tartja be területi függetlenségét.

A mintegy 5 ezer lövéssel és többek között harci helikopterekkel végrehajtott hadgyakorlat a dél-koreai kormány szerint rutinszerű és semmilyen problémát nem jelent Észak-Korea számára, az új kommunista vezető, Kim Dzsong Un mégis felhasználta az alkalmat arra, hogy kemény szavakat intézzen a szomszédos országhoz – írja a Reuters.

Phenjan kegyetlen megtorlást ígért arra az esetre, ha Dél-Korea megsértené területi autonómiáját és emlékeztette a déli szomszédos a 2010-ben végrehajtott támadásra, amelynek során négyen vesztették életüket. Phenjan akkor azt állította, hogy a határmentén végrehajtott kérdéses hadgyakorlatok nyomán indítottak támadást. Az 1950-1953 között zajló koreai háború óta ez volt az első harci cselekmény a két ország között, amely jogilag a mai napig háborúban áll.

Apja halála után Kim Dzsong Unnak mindent el kell követnie, hogy megszilárdítsa hatalmát, vélhetően ennek is tudható be militarista hangvétele a déli állammal szemben.

harckészültség Észak-Korea Korea
Kapcsolódó cikkek