Közélet

Közelebb a háború - Elhagyták Iránt az atomellenőrök

Teherán az atomvitában kifelé tárgyalókészségét hangoztatja, ám megtagadta a nemzetközi ellenőröktől a lehetőséget, hogy megtekintsenek egy gyanús katonai berendezést. Ezért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) szakértői elutaztak Iránból - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A nemzetközi szakértők két nap után eredmény nélkül hagyták abba tárgyalásaikat - közölte a bécsi székhelyű IAEA, amelynek vezetője, Julia Amano emiatt csalódottságának adott hangot. : "konstruktív magatartással érkeztünk, de nem sikerült eredményt elérnünk". A második látogatás során a szakértői delegáció Herman Nackaerts főellenőr vezetésével megtekintette volna azt a Teherántól délkeletre fekvő katonai létesítményt, ahol vélhetően nukleáris rakétafejekkel végeztek kísérleteket. A teheráni kormány azonban a látogatást nem engedélyezte - közölte az IAEA az FTD jelentése szerint.

Eközben éleződik az iráni atomprogram körüli idegháború, és a politikai nyilatkozatok hangneme is egyre élesebb - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja. Az iráni fegyveres erők helyettes főnöke ugyanis nem zárta ki egy Izrael ellen irányuló megelőző támadás lehetőségét, amennyiben Irán nemzeti érdekei ezt kívánják meg. Irán jelenleg így próbál védekezni az országra nehezedő óriási nyomás ellen; több ország vezetett be olajembargót vele szemben, és az EU is hamarosan életbe lépteti az olajbehozatali tilalmat.

Mint arról beszámoltunk, az izraeli hadsereg első ízben az ország központjában teszteli a "vaskupola" elnevezésű új rakétaelhárító rendszerét. Egy hadgyakorlat keretében néhány napra Nagy Tel Aviv térségében állítanak fel egy ilyen  rakétaelhárító üteget - közölte a hadsereg szóvivője. A manőver célja az Izrael lakossága ellen rakétákkal végrehajtott tömeges támadás szimulálása. Egy ilyen támadás valószínű forgatókönyvnek tűnik arra az esetre, ha Irán válaszolna Izrael iráni atomberendezések elleni esetleges támadására

atomellenőr Irán iaea
Kapcsolódó cikkek