Közélet

Medián: Pokorni megelőzte Orbánt a népszerűségi listán

A Medián februári felmérése „borús közhangulatról” tanúskodik, valamint az is kiderült, hogy a Jobbik és az LMP erősödött.

A januárban mértnél 2 százalékponttal magasabb, de még így is rendkívül alacsony a lakosság választói aktivitása: a jogosultak mindössze 43 százaléka gondolja biztosnak, hogy adott esetben elmenne szavazni – írja a Medián. Ráadásul még ezen „biztos” szavazók közül is 18 százalék nem tud választani a pártok kínálatából, összességében pedig a lakosság 38 százaléka nem támogat jelenleg egyetlen pártot sem – áll az elemzésben.

Az elmúlt néhány hétben a Fidesz és az MSZP szavazóbázisa kismértékben zsugorodott, ellenben a Jobbik és az LMP is számottevően erősödött. Ezzel a radikális párt támogatottsága jelenleg – hibahatáron belüli mértékben – a szocialistákét is meghaladja.

Nemcsak a Jobbik, de személyesen Vona Gábor népszerűsége is javult az utóbbi hetekben, jelenleg az őt ismerők 27 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben (a pártelnök eddig mért legmagasabb támogatottsága 32 százalék volt, pontosan két évvel ezelőtt).

„A politikusok mostani népszerűségi rangsorának érdekessége, hogy első és utolsó helyén is oktatási ügyekkel foglalkozó szakember áll. A februári politikuslistát Pokorni Zoltán vezeti, egy százalékponttal megelőzve Orbán Viktort (34, illetve 33 százalék), míg a sereghajtó az előző két hónaphoz hasonlóan Hoffmann Rózsa lett (13 százalék)” – írja a Medián.

A lakossági közhangulat (az előző hónapban mért enyhe javulás után) valamelyest romlott: jelenleg négyből három ember érzi úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ráadásul ezt még a Fidesz szavazói közül is minden harmadik így gondolja.

Eközben a kormány munkájának megítélése az előző hónapihoz hasonlóan alakult, a lakosság egy 0-tól 100-ig terjedő skálán átlagosan 32 pontos, tehát inkább gyenge értékelést adott. A válaszadók mindössze 23 százaléka ítélte jónak a második Orbán-kormány eddigi munkáját, ellenben 75 százalék (és ezen belül még a kormánypárti szavazók egynegyede is) elégedetlenségét fejezte ki, zárul a Medián elemzése.

Medián Orbán Viktor Pokorni
Kapcsolódó cikkek