Közélet

Netanyahu: A zsidó nép megvédi magát Iránnal szemben

Órákkal Obama amerikai elnökkel Washingtonban folytatott tárgyalásai után az izraeli miniszter leszögezte: "Mint Izrael miniszterelnöke, sohasem fogom megengedni, hogy a népem a megsemmisülés árnyékában éljen."

Benjamin Netanyahu jelezte: bár értékeli Obama erőfeszítéseit Iránnal szemben a keményebb szankciók bevezetésére, Teherán nukleáris menetelése folytatódik. "Arra vártunk, hogy a diplomácia eredményt érjen el. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy sokkal tovább várjunk a szankciók eredményeire".

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: elszántak arra, hogy megakadályozzák Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztésében és minden lehetőséget figyelembe vesznek. "A zsidó nép nem fogja megengedni, hogy véghezvigyék célkitűzésüket azok, akik elpusztításunkra törekednek. Nem 1944-ben élünk" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Megdöbbentő módon egyesek nem hajlandók elismerni, hogy Irán célja atomfegyverek kifejlesztése. Tudjuk, Irán azt hangoztatja, hogy urándúsítása az orvosi kutatás fejlesztésére szolgál. Persze, biztos - mondta a miniszterelnök. - Ha valami olyan, mint egy kacsa, úgy jár, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor mi az? Talált: az egy kacsa. Csakhogy egy nukleáris kacsa, és ideje, hogy a világ elkezdje kacsának nevezni a kacsát" – fogalmazott Netanyahu.

A The New York Times az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásaira utalva megjegyezte, hogy a két politikus közti "alapvető nézeteltéréseket" nem sikerült leküzdeni. Egyetértés uralkodott viszont abban a kérdésben, hogy sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem akarja megengedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

 


 

Obama Izrael Irán Netanyahu atomfegyver
Kapcsolódó cikkek