Közélet

Reagált a TEK a The New York Times cikkére

A Terrorelhárítási Központ (TEK) azért jött létre, hogy a magyar emberek biztonságát garantálja, ennek minden - jogkörébe tartozó - eszközzel maradéktalanul eleget tesz és a jövőben is ennek mentén végzi tevékenységét - közölte a TEK pénteken az MTI-vel, reagálva a The New York Times internetes oldalán előző nap, egy blogban megjelent, "Az új magyar titkosrendőrség" című írásra.

Annak szerzője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára szerint kevesen veszik komolyan a TEK-et, de ez nagy hiba, mert a központ a jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök saját titkosrendőrségévé válik.

A TEK a közleményében, az írás "fogalmi zavarainak és pontatlanságainak tisztázása érdekében" kiemelte: a TEK hatásköre más rendvédelmi, vagy nemzetbiztonsági szerv hatáskörét "nem meghaladja, hanem azoktól eltérő". Míg a rendőrség feladata a szabályok betartatása és a rend fenntartása, addig a TEK az állampolgárokat védve megelőzi "a bizonytalanság, esetleges fenyegetettség kialakulását". A Rendőrségről szóló törvény alapján a rendvédelmi szervek részére, felkérésre, kizárólagos hatáskörrel a TEK végzi a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható veszélyes bűnözők elfogását. "A két szervezet tevékenysége egymást kiegészítve pozícionálható" - fogalmaztak.

A TEK hatásköre a terrorcselekmény és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények felderítésére, megelőzésére, megszakítására terjed ki. Munkájuk hatékonysága jelentős mértékben fedett, titkos, sokszor a médianyilvánosság kizárását követeli, és nagyon korlátozott módon nyújt lehetőséget az elhárítási képesség, a felkészültség, azaz a kompetencia bemutatására.

A szervezet a birtokába jutó információkat szigorúan az adatvédelmi törvényben meghatározott módon és ideig köteles megőrizni és tárolni, "amely egyébként - az európai és a magyar hagyományoknak megfelelően - lényegesen szigorúbb normákat tartalmaz, mint például az amerikai sztenderdek" - emelték ki.

Megjegyezték továbbá, hogy a TEK - más rendvédelmi szervhez hasonlóan - tevékenységét lehetőség szerint dokumentálja, a felvételeket az eljárást folytató szervnek változatlan formában, vágatlanul átadja, azok tárgyi bizonyítási eszközt képeznek. A nyilvánosságot az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően átalakított videóanyaggal tájékoztatja, a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát szemelőtt tartva.

Mint a TEK a közleményében kiemelte: a 2001-es New York-i terrortámadás a világot alapjaiban megváltoztatta, az új biztonsági kihívások között első helyen már a terrorizmus szerepel, a világ különböző pontjain együttműködő terrorszervezetekkel kell számolni. Az utóbbi idők terrorelhárítási cselekményei azt mutatták, hogy az állam terrorelhárítási feladatainak csak jól szervezett és megfelelően képzett önálló, speciális egység, intézmény kialakításával képes megfelelni. Ennek szellemében jött létre a Terrorelhárítási Központ is - írta a TEK.

A TEK megalapításával központosították és egységesítették a - korábban a polgári titkosszolgálatoknál és rendvédelmi szerveknél végzett - terrorelhárítási feladatokat, továbbá új feladatokat is meghatároztak. Mindezek alapján "a TEK nemzeti szinten kizárólagos jogkörrel látja el a terrorizmus elleni küzdelem koordinációját, elemzését, értékelését, azonban ezt nem elszigetelten, hanem más nemzeti rendfenntartó és elhárító szervezetekkel összhangban, együttműködve teszi". Továbbá együttműködik nemzetközi és más nemzetek hasonló feladatokat ellátó terrorelhárító szervezeteivel, így többek között az Egyesült Államok, Oroszország vagy az tagállamainak terrorelhárító szervezeteivel is - írta a TEK.

TEK NYT
Kapcsolódó cikkek