Közélet

Schmitt írásban indokolta lemondását - Lezsák lehet Kövér utóda

Hétfői dátum szerepel azon a nyilatkozaton, amellyel Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki megbízatásáról. A dokumentumot - amelyet határozati javaslatként iktatva közzétettek a parlament honlapján is - Schmitt Pál már eljuttatta az Országgyűlés elnökének, aki a köztársasági elnök megbízatásának megszűnésétől helyettesíti hivatalában a lemondott államfőt az új elnök hivatalba lépéséig.

"Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok" - áll Schmitt Pál írásbeli nyilatkozatában.

A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén az MTI információi szerint Kövér László azt indítványozta, hogy őt az Országgyűlés elnöki posztján Lezsák Sándor fideszes alelnök helyettesítse. 

A vonatkozó szabályok értelmében a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

A házbizottság hétfői ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn, a tárgyalási szünet után döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról.

indoklás Schmitt Pál lemondás Kövér László
Kapcsolódó cikkek