Közélet

Sorra állnak le a dzsihádista honlapok - Ki áll a háttérben?

Az egyik legjelentősebb dzsihádista portál, a Shamukh al Islam, valamint négy más, hasonló tartalmú oldal egymás után vált működésképtelenné. Szakértők szerint egyeztetett támadásról van szó, azt azonban vitatják, hogy ki áll a háttérben.

Még soha nem fordult elő, hogy egyszerre négy prominens dzsihádista weboldal dőlt volna be – mondta a TIME-nak Aaron Zelin, a Brandeis Egyetem kutatója. Ugyan már korábban is sok támadást intéztek a portálok ellen, de ilyen sokáig még nem sikerült elsötétíteni őket.

A Flashpoint Partners tanácsadócég terrorizmus szakértői szerint a támadás valószínűleg a Toulouse-i mészárlással van összefüggésben, az oldalak ugyanis pont az elkövető, Mohammed Merah megölése után sötétültek el. A feltételezés szerint a hacker vagy hackerek célja az volt, hogy ez az információ, illetve a Merah-ról szóló videó ne terjedhessen ezeken a csatornákon.

Ugyanakkor nem a francia kapcsolat az egyetlen magyarázat. Az oldalak leállása előtt, március 27-én ugyanis Valenciában letartóztatták Muhrad Hussein Almalkit. A Könyvtáros néven ismert dzsihádista legalább hármat gondozott a szóban forgó portálok közül. Az a tény, hogy a site-ok az őrizetbe vétele után álltak le, arra is utalhat, hogy maguk az üzemeltetők kapcsolták le azokat, biztonsági okokból. Almalki klasszikus céltábla a nyugati hatóságok számára, hiszen 2011-ben egyik ismert álnevén közzétette az "ellenségek listáját", amelyen az idősebb és ifjabb George Bush, Bill Clinton és Tony Blair is szerepelt.

Újabb lehetséges magyarázattal szolgál az El Confidencial című spanyol lap újságírója. Pelayo Barro azt állítja, hogy informátorai közölték: márciusban az amerikai titkosszolgálat felkereste a spanyol szervezetet és egy tízfős, az Obama-kormánynak dolgozó hacker csapat hajtotta végre az eddigi legnagyobb, dzsihádisták ellen végrehajtott cybertámadást. Ezt egyébként a Flashpoint Partners elemzői nem hiszik el, mivel meglátásuk szerint az amerikai kormány inkább életben tartja és megfigyeli az ilyen oldalakat, semmint hogy kiirtsa őket. Ők inkább az izraeli vagy a francia államot sejtik a támadások hátterében, hiszen mindkét ország képzett hackerekkel rendelkezik.

Az viszont tény, hogy 2010-ben a brit kormány már végrehajtott ilyen akciókat, amelyeket aztán évekig tagadott. Nem valószínű, hogy a háttérben álló állam hamar beismerni ezt a tettet, ami egyébként alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy az al-Kaida hálózata meglehetősen gyenge. Erre utalhat az is, hogy az akciót követően hosszú időre elsötétültek a weboldalak.

terrorizmus dzsihádista hacker cybertámadás amerikai izraeli weboldal
Kapcsolódó cikkek