Közélet

Székbe kapaszkodás, Viktátor - külföldi lapok Magyarországról

A Die Welt című konzervatív német lap a címoldalán közölt kommentárt a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori értekezése körül kialakult ügyről, amellyel a Deutschlandradio német közszolgálati rádió is kommentárban foglalkozott, a brit The Guardian és az Irish Times ír lap online kiadása áttekintést közölt a magyar belpolitikai folyamatokról illeve a magyar-uniós viszonyról.

A Die Welt című német konzervatív lap a címoldalán közölt kommentárt Plágium? Nem probléma címmel. A szerző, Boris Kalnoky szerint Schmitt Pál az új disszertáció megírására vonatkozó bejelentésével "leleményes választ" adott doktori címének megvonására, ugyanakkor hitelességi válságot okozhat Orbán Viktor számára, hiszen "megsérti Orbán +konzervatív forradalmának+" gyakorta hangoztatott alapértékeit". Hozzátette: Schmitt "szívesen adja a nagy katolikust", de a lopásnak és a hazugságnak a tízparancsolatbeli tilalmát "mintha nem akarná alkalmazni saját magára". Kifejtette: a kormány előszeretettel jeleníti meg magát Gyurcsány Ferenc ellenpólusaként, aki 2006-ban nem mondott le, miután "beismerte, hogy +reggel, délben, este+ hazudott", most viszont "Schmitt azt teszi, amit Gyurcsány" tett, vagyis "kapaszkodik a székébe". 

A Deutschlandradio német közszolgálati rádióban Pál, ennek vége! címmel hangzott el Klaus Blume kommentárja. A szerző kifejtette: az államfőnek le kellene mondani minden tisztségéről, és nemcsak a politikában, hanem a sportban is. "És akkor mi marad, kérdeznéd" - tette hozzá a Schmittet kommentárjában tegezve megszólító Blume. Egy olyan ember emléke maradna meg, aki "tüzes lendülettel és biztos számítással lépett a pástra, és akiről legalábbis kezdetben azt lehetett gondolni, hogy a sportpolitikában is hasonlóképpen cselekszik" - fejtette ki, hozzátéve, hogy mindez "önmagában sem kevés, több azonban nem marad, sajnos".

Mindaz, ami az európai liberálisokat irritálja, csodálatot kelt Orbán Viktor iránt azokban a lengyelekben, akik részt vettek a múlt havi budapesti kormánypárti demonstráción, és magyarok millióiban is - írta hétfői riportjában a The Irish Times. A legnagyobb ír napilap honlapján Daniel McLaughlin tudósító tollából megjelent írás szerint a magyar kormányfő - azzal, hogy hazája érdekeinek megvédése végett szembeszáll a nemzetközi véleményekkel, és hitet tesz a kommunista korszak utolsó maradványainak eltávolítása mellett - a lengyel szimpátiatüntetőket a jobboldal varsói élharcosára, Jaroslaw Kaczynskire emlékezteti. Míg azonban Jaroslaw Kaczynski viharos miniszterelnöki időszaka rövid volt, és valószínűtlen, hogy megismétlődik, Orbán Viktornak hatalmas többsége van a magyar parlamentben, és a kormányfő "fennkölt magasságokból" tekint le a zűrzavar jellemezte liberális ellenzékre - áll a The Irish Times hétfői írásában. Az ellenzék képviselői azt kívánják, hogy "a Viktátor" is kövesse Kaczynski példáját, és jobboldali hősből a tegnap emberévé váljon, ám tudják azt is, hogy Orbán Viktor valószínűleg még számos nemzeti ünnepen jelen lesz - fejeződik be az ír lap budapesti riportja.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap online kiadásának hétfői cikke szerint - amelyet Jan-Werner Mueller, Princeton egyetemének politikatudományi oktatója írt - Magyarország és az EU konfliktusa mélyítheti a megosztottságot a kis és a nagy tagállamok között, mert olybá tűnik, hogy csak az előbbieket éri állandóan bírálat, a nagy alapító tagállamok - mint például Olaszország Berlusconi idején - "mindent megúszhatnak". Mueller szerint azonban lehet másfajta hatás is: azoknak, akik "igazi transznacionális európai politikát" akarnak, el kell fogadniuk az ilyen konfliktusok lehetőségét, hiszen nincs politika konfliktusok nélkül. Valójában "a konfliktus az egyetlen előrevivő út, ha az európai politika nem csupán egymással konfrontálódó nemzetállamokról szól, hanem a nemzetállamok fölé emelkedő politikai és morális összetartozásokról" - fejtegeti elemzésében a The Guardian szemleírója.

plágium Schmitt Pál külföldi lapok elnök
Kapcsolódó cikkek