Közélet

USA a koreai atomprogramról: minden lehetőséget megfontolunk

Az amerikai hadvezetés megfogalmazása szerint minden lehetséges válaszlépést áttekint, amennyiben Észak-Korea újabb atomkísérletet hajt végre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elítélte a kommunista országot, miután az előző pénteken egy nagy hatótávolságú rakétát próbált fellőni, állítása szerint azért, hogy űrkutatási műholdat állítson pályára. Samuel Locklear, az Egyesült Államok csendes-óceáni haditengerészeti főparancsnokságának vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott: nem lenne helyénvaló kommentálni az esetleges katonai akciókkal kapcsolatos híreket, de annyit elmondhat, hogy jelenleg minden elképzelhető válaszlépést megvizsgálnak.

Ezzel ismét bizonytalanná vált a koreai helyzet, holott februárban Phenjan és Washington rakéta- és atomfegyver moratóriumban állapodott meg élelmiszersegélyért cserébe. Kérdéses, hogy a jelen helyzetben megvalósul-e az ENSZ tervezett látogatása a koreai atomlétesítmények vizsgálatára.

Észak-Koreai beismerte, hogy urándúsítási programon dolgozik, ezzel ismét az atomfegyver-gyártás útjára lépett a Nyugat szerint, miután 2005-ben a Clinton-kormány nyomására leállították a plutónium alapú atomprogramját.


 

rakéta Észak-Korea atomprogram atomlétesítmény
Kapcsolódó cikkek