Közélet

Elemző: Orbán érzi, hogy most már kénytelen egyeztetni

A miniszterelnök az IMF-tárgyalások megkezdése előtt a jövő héten konzultációt kezd politikai szövetségeseivel és egyházi vezetőkkel is – tudósít az ATV.

Szakértők szerint nem új paktum megkötéséről van szó, hanem a választások előtt beígért párbeszéd egyfajta feltámasztásáról. Somogyi Zoltán politikai elemző szerint ezzel a legitimáció átkerül az egész nemzetről egy szűkebb szövetségesként megjelölt csapatra.

Orbán Viktor a tervek szerint tárgyal majd a KDNP vezetőivel, köztük Semjén Zsolt elnökkel és a frakcióvezető Harrach Péterrel és tárgyalások lesznek a VOSZ és az Iparkamara vezetőivel is. Tehát nem maradnak ki az egyeztetésből azok a szervezetek, amelyekkel a választások előtt szövetségesi szerződést írt alá a miniszterelnök.

„Ez sokkal inkább kifele üzenet, üzenet a nemzetnek, hogy a miniszterelnök konzultál, megbeszéli a kormányzását. Nyilván az értéke is ennyiben merül ki, meg annyiban, hogy amikor találkozik egy- egy szövetségesével, akkor aznap mindenféle médiaüzeneteket lehet megfogalmazni, ami aztán bekerül a híradóba” – mondta Somogyi Zoltán az ATV-nek.

Az elmúlt időszakban a Vállakozók Országos Szövetség is kritikus hangokat hallatott, de más szervezetek is elégedetlenkedtek. Közben a párt népszerűsége is fokozatosan csökken. Somogyi valószínűsíti, hogy Orbán Viktor érzi, elmúlt az az időszak, amikor nem kell senkivel sem egyeztetni.

Somogyi Zoltán konzultáció egyeztetés
Kapcsolódó cikkek