Közélet

Ennyi képzett bevándorló érkezett Németországban

A műszaki, természettudományi, matematikai és orvosi képzettségű bevándorló szakemberek tíz év alatt több mint 13 milliárd euró értéket teremtettek, ennyivel járultak hozzá a német gazdaság teljesítményéhez - állapítja meg egy tanulmány, amelyet a kölni Institut der deutschen Wirtschaft (IW) készített.

A tanulmány szerint az 1999 és 2009 között bevándorolt keresőképes külföldi szakemberek egynegyede felsőfokú képzettséggel rendelkeztek. Ebben az időszakban összesen 185 ezer műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai képzettségű szakember, valamint 42 ezer orvos érkezett Németországba. A bevándorlóknak valamivel kevesebb mint a fele helyezkedett el a képzettségének megfelelő állásban - jelenti az APA.

Nagyrészük Nyugat-Európából érkezett, de sokan költöztek Németországba a Szovjetunió területéről is. A felmérés szerint a vizsgálat tíz évben jelentősen, 12-ről 21 százalékra emelkedett a vezető pozícióban dolgozó bevándorlók száma.

Márciusban a német pártok a képzett bevándorlók érkezésének megérkezését segítő szabályokat dolgoztak ki. A tervek szerint a jövőben az költözhet Németországba, akinek új állásában az éves keresete meghaladja a 44 800 eurót. Eddig 66 000 euró volt a küszöb. Ám számos szakmában, ahol sok a be nem töltött állás – mérnökök, informatikusok, orvosok – az éves kereseti határ összege még alacsonyabb, 34 200 euró lehet.

A könnyítés elsősorban a nem uniós tagországokból érkező munkavállalókat érinti, miután az EU a helyzetére való tekintettel feladta ellenállását a bevándorló dolgozók terén. Ennek részeként képesítéstől és korábbi független hat hónapos tartózkodási engedélyt kaphatnak a harmadik országból érkező munkavállalók, amennyiben előzetesen igazolják, hogy ezen időszak alatt képesek gondoskodni magukról. Az integrációt elősegítendő a német nyelvet ismerő bevándorlók két év után határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kaphatnak az EU által szorgalmazott szabályozás szerint.

OECD: Gond lesz a termelékenységgel

Németországot néhány év múlva a gazdasági hanyatlás veszélye fenyegeti. A termelési kapacitások normális leterhelése esetén 2020-tól kezdve már csak kevesebb mint egyszázalékos növekedés lehetséges. Veszélyt jelent mindenekelőtt a munkaerő belátható időn belül jelentkező hiánya. Az életszínvonal tartása végett ezért a németeknek többet kell dolgozniuk - ajánlja az OECD: 2016 és 2025 között a keresőképesek száma évente átlag 0,5 százalékkal fog csökkenni - prognosztizálják a szakértők. "A keresőképes korban lévő lakosság sokkal gyorsabban csökken, mint az OECD-országok átlagában"

A jövőben az idősebbeket tovább kellene foglalkoztatni. Noha az 55-64 éves korúak 57 százaléka még dolgozik - az OECD átlagában ez az adat csak 54 százalék. A szakemberhiány enyhítésére az OECD a bevándorlás támogatását pártolja. Németország ugyanis kevesebb magasan képzett szakembert vonz, mint más ipari államok.

Németország bevándorló német felsőfokú
Kapcsolódó cikkek