Közélet

Fellángolt az ellentét Oroszország és Japán között

Az orosz miniszterelnök a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekre látogatott és a japán állam nem kis bosszúságára állami támogatást ígért a szigeteknek.

Oroszország 1945-ben elfoglalta a Kuril-szigetek déli láncolatát, Japán azonban a mai napig a magáénak tekinti a területet, ezért a két ország immár hetven éve várat arra, hogy aláírják a hivatalos békeszerződést. 2005-ben Moszkva felajánlotta, hogy lemond két szigettel kapcsolatos követeléséről, ha Japán is megteszi ugyanezt a másik két szigettel, de Tokió nem fogadta el az ajánlatot. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök most tovább élezte a helyzetet azzal, hogy látogatást tett a szigeteken, ahol támogatást ígért a halászt és az infrastruktúra fejlesztésére.

"Országunk legkeletebbre fekvő területe nem lehet a legszegényebb" – fogalmazott a Reuters szerint Medvegyev, amire Koicsiro Gemba japán külügyminiszter úgy reagált: a vizit hidegzuhanyként hat a japán-orosz kapcsolatokra.

A Hokkaido szigetétől mindössze 10 kilométerre található szigetcsoport lakói a szovjet birodalom szétesése után elszegényedtek és a lakosság egy része számára az egyetlen megélhetés a halcsempészet Japánba.


 

Kuril-szigetek Oroszország Medvegyev Japán
Kapcsolódó cikkek