Közélet

Már ma módosíthatja a jegybanktörvényt a parlament

Az Országgyűlés akár már a mai ülésén elfogadhatja a kormánynak a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatát, ami lehetőséget teremthet a Nemzetközi Valuataalappal (IMF) és az Európai Unióval kezdeményezett hivatalos tárgyalások megkezdéséhez.

A képviselők a nap második felében, összesen nyolc órában értékelhetik a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat.     A parlament ülése reggel 8 óra 30 perckor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd várhatóan 9 órától határozathozatalok kezdődnek.    

A Ház ennek során várhatóan elfogadja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló jogszabály változtatását, ehhez arra van szükség, hogy a parlamenti többség az indítványhoz benyújtott egyetlen módosító javaslatot se szavazza meg. Erre meg is van minden esély, mivel az előterjesztő kormány egyetlen változtatási kérelemmel sem ért egyet. Korábban Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és londoni felzárkózó térségi elemzők is úgy vélekedtek, a jegybanktörvény módosítása után megkezdődhetnek a hivatalos IMF-tárgyalások, mivel arról az Európai Központi Bank kedvező véleményt adott.  

  

Nem ez az első jegybanktörvény-módosítás a parlament előtt, a kormány az általa kezdeményezett előző változatot azonban június közepén visszavonta, és helyette újat nyújtott be. E szerint változnak a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok; a tanácsnak nem kell megküldenie a napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vehet részt a testület ülésein. Az MNB az új indítványról azt közölte: a kormány elfogadta a nemzetközi intézmények minden olyan javaslatát, amelyek törvénybe iktatását a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabták.  

  

A szavazásokat követően elsőként az állattenyésztésről szóló törvénynek a kormánypárti képviselők által kezdeményezett módosításáról tartanak általános vitát. Ezután következhet a 2013-as büdzsé részletes vitája, amelyben a kormányoldalnak és az ellenzéknek négy-négy órája lesz értékelni az előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat. Az Országgyűlés - Orbán Viktor kormányfő javaslatára - kezdte el nyáron tárgyalni a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a megszokott őszi ülésszak helyett, és már a következő héten el is fogadhatja az abban szereplő főszámokat.

Országgyűlés IMF jegybanktörvény
Kapcsolódó cikkek