Közélet

Röghöz kötés: a parlament dönthet róla

Benyújtotta a parlamentnek az oktatási bizottság a hallgatói szerződések törvényi szintű szabályozására tett javaslatát.

A testület egy nappal azután terjesztette a Ház elé a felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó indítványát, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. A testület szerint ugyanis a felsőoktatási törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg.

Az oktatási bizottság indítványának indoklása szerint a felsőoktatási törvény javasolt kiegészítése tartalmilag megfelel az Ab által megsemmisített, a hallgatói szerződésről szóló kormányrendeletnek, így a 2012/2013-as tanévre jelentkezők a hallgatói szerződés feltételeit januárban, a jelentkezési határidőt megelőzően megismerhették. "A szabályozás megismerésére a megfelelő idő rendelkezésre állt, a tartalmilag a kormányrendelettel azonos törvényi szabályozás erre tekintettel nem tekinthető visszamenőleges hatályúnak" - írták.

A sajtóban „röghöz kötés” néven elterjedt hallgatói szerződésben a felvételizők tanulmányaik megkezdése előtt azt vállalnák, hogy az állam által finanszírozott képzésük fejében a diploma megszerzése után meghatározott ideig, akár 12 évig Magyarországon vállalnak munkát.
 
Az Alkotmánybírósághoz nemrégiben Szabó Máté ombudsman fordult, mert álláspontja szerint aránytalan jogkorlátozással járnak a hallgatói szerződések kötelező jogszabályi feltételei.

MTI - Világgazdaság Online-->

hallgatói szerződés röghöz kötés felsőoktatás Alkotmánybíróság
Kapcsolódó cikkek