Közélet

Irán fellép Szíria ügyében - csak olaj a tűzre?

Az iráni vezetés nemzetközi találkozót hívott össze Szíria ügyében, amellyel állítása szerint alternatív politikai megoldást dolgozna ki a háborús helyzetre. Az Egyesült Államok szerint ugyanakkor az iszlám állam csak tovább fokozza a feszültséget.

Az iráni kommunikáció szerint a mai a csúcstalálkozó a párbeszéd jegyében zajlik, szemben a nemzetközi közösség eddigi taktikájával, ami egyszerűen lemondatná Bashar Assad elnököt. A főként nagykövetek részvételével lebonyolított találkozón harminc állam vett részt, köztük Kína és Oroszország is. A tizenhét hónapja tartó harcok két hete Aleppóba koncentrálódnak, ahol a felkelők megfogyatkozó munícióik ellenére tartják állásaikat.

"Irán ellenzi a fegyvertelen emberek meggyilkolását, bármelyik fél kövesse is el azt" – fogalmazott Ali Akbar Salehi iráni külügyminiszter, aki szerint a felkelők felfegyverzése csak ront a helyzeten, a tárcavezető egyúttal azzal vádolta a lázadókat, hogy civileket használnak élő pajzsként. A konfliktust tovább élezte, hogy a szír felkelők a múlt héten feltartóztattak egy buszt, amelyen negyvennyolc iráni állampolgár utazott.

A felkelők azt állítják, hogy az utasok fel voltak fegyverezve és közülük többen az iráni forradalmi hadsereg tagjai, akik Assad megsegítésére érkeztek az országba. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy negyvennyolc siíta zarándokról van szó, akik között vannak nyugalmazott katonák is.

"Úgy látjuk, hogy az irániak viselkedése destruktív, nehéz elképzelni, hogy miután annyi ideig dolgoztak Assad hatalmának megtartása érdekében, most alternatív megoldást keresnének" – reagált az AP-nek Patrick Ventrell, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azzal kapcsolatban, hogy Washington nem vett részt a tárgyaláson.


 

felkelő tárgyalás assad Szíria Irán
Kapcsolódó cikkek