Közélet

Ki szívja majd a füstöt? Dagad a botrány a mélygarázs ügyében

Keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez a budapesti József nádor téri mélygarázs megépítését engedélyező határozat ellen a Levegő Munkacsoport és a tér egyik lakója - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t. A környezetvédők szerint a mélygarázs megépítése súlyos környezeti károkat okozna.

A szervezet közleményében ismerteti: az V. kerületi József nádor téri 525 férőhelyes mélygarázs tervére tavaly februárban adta meg az építési engedélyt az első fokon eljáró hatóság. Márciusban a Levegő Munkacsoport és a József nádor téri társasházak lakástulajdonosai közül körülbelül ötvenen megfellebbezték a határozatot a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi Főosztályánál.

Az építési engedélyt másodfokon is megadó határozat idén július 12-én kelt, és július utolsó napjaiban kézbesítették. A határozat bírósági felülvizsgálatát 15 napon belül lehet kérni. Nyár közepén a lakástulajdonosok többsége nem volt elérhető, a mélygarázs megépítése miatt bekövetkező károk azonban rendkívül súlyosak lehetnek, ezért a Levegő Munkacsoport és az egyik lakó élt jogorvoslattal - közölte a szervezet. Felülvizsgálati kérelmet adtak be, kérve egyúttal a határozat végrehajtásának felfüggesztését és bírósági tárgyalás megtartását a Fővárosi Törvényszéktől.

A Levegő Munkacsoport szerint a József nádor téri mélygarázs tervének négy olyan fő veszélye van, amelyet az engedélyezési dokumentáció nem kezelt megfelelően.

Nem vizsgálták meg az épületeket statikai és hidrogeológiai szempontból, hogy azoktól néhány méter távolságban megvalósítható-e biztonsággal az építkezés. A dokumentáció a környezetvédelmi eljárásban szereplő javaslat ellenére nem ír elő műszaki eszközöket a 14-15 méterig lemélyítendő résfal talajvízben okozott visszaduzzasztó hatásának ellensúlyozására - közölte a szervezet. A mélygarázs szellőzését a tér 8. számú házának udvarán, a liftakna mellé épített, tetőszint fölé nyúló kürtőn keresztül tervezik kivezetni. Nem tisztázott a kürtőn kivezetett levegő összetétele és a kürtő helyfoglalása sem.

A környezetvédő szervezet közleményében hozzáteszi azt is: ha az előzetes statikai és hidrogeológiai vizsgálatok eredménye kétségessé tenné a tervezett mélygarázs megvalósíthatóságát, értelmetlen pazarlás lenne a tér faállományának letarolása.

mélygarázs környezetvédelem
Kapcsolódó cikkek