Közélet

Obama megfenyegette Szíriát - Az USA beszállhat a háborúba

Barack Obama amerikai elnök kijelentette: amennyiben Szíria vegyifegyvereket alkalmazna, a felkelőkkel szemben, ezzel túllépné a határt, és megváltozna a véleménye arról, hogy beavatkozzék-e a válságba.

Barack Obama leszögezte: jelenleg még nem rendelt el katonai kötelezettségvállalást, de "óriási következményei lennének a vegyifegyverek alkalmazásának". Obama elnök a Fehér Házban újságírókkal tárgyalva hozzátette, hogy a vegyi- vagy biológiai fegyverek bevetése kiszélesíteni a válságot a térségben.

"Ez nem csupán Szíriát érintené, hanem valamennyi szövetségest a régióban, beleértve Izraelt és bennünket" – fogalmazott az elnök. Obama figyelmeztette Bashar al-Asszad elnököt és a többi illetékeset, hogy a tömegpusztító fegyverek jelenléte az országban fordulópontot jelenthet az amerikai hozzáállás tekintetében.

A BBC emlékeztet arra, hogy a világon Szíriának van a negyedik legnagyobb készlete vegyi fegyverekből. A múlt hónapban a szíriai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy e fegyvereket sohasem fogják hadrendbe állítani Szírián belül, ám a BBC washingtoni tudósítója szerint az Egyesült Államok nemrég olyan meg nem erősített jelentéseket kapott, amelyek szerint az ország megkezdte a vegyifegyver-készletek mozgósítását.

Obama Szíria vegyifegyver
Kapcsolódó cikkek